Україна і світ

Пакети підтримки, безпекова угода та санкції проти РФ: Зеленський підбив підсумки тижня

Фото: Офіс президента

Чим українська війська будуть ефективніші на полі бою, тим швидше українські військовополонені будуть повертатись додому.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 19 жовтня.

Обмін військовополонених

Він почав з подяки команді, яка займається обміном військовополонених, а також військовим, які поповнюють обмінний фонд.

– Важливо це розуміти: не буває нічого, що стається просто так. Завжди треба сильні позиції для України. Завжди треба збільшувати можливості нашої держави. У час війни результат тільки здобувається. Я дякую всім, хто це забезпечує, – сказав він.

Він додав, що усім 95 захисникам України, які напередодні були повернуті з полону, зараз надається необхідна допомога.

– І ми працюємо далі, щоб звільняти наших людей: військових і цивільних. Це дуже складний процес, але що більш результативні ми будемо на полі бою та в дипломатії, то швидше ми зможемо повернути також інших. Ми зʼясовуємо долю кожного й кожної, хто може бути в полоні. Дуже стараємось повернути всіх, – сказав він.

Зустріч із головою МЗС Франції

Він повідомив, що сьогодні мав зустріч із міністром закордонних справ Франції.

– Ми плідно співпрацюємо і заради оборони, і в політиці, і заради нашої більшої стійкості – України та всієї нашої Європи. Я вдячний Франції за підтримку Плану перемоги – пунктів, які дійсно можуть наблизити реальну дипломатію та справедливий мир. І будемо вдячні Франції за роботу з іншими нашими партнерами, щоб було це спільне бачення – бачення того, що тільки чесне завершення війни реально може гарантувати надійний мир, – сказав Володимир Зеленський.

Підтримка для України

Окремо президент відзначив Норвегію, яка цього тижня оголосила пакет підтримки для України на $260 млн.

– Пакет, що спрямований на підтримку нашої енергетики. Відновлення зруйнованих обʼєктів і розбудова сучасної інфраструктури – це те, що потрібно саме зараз, перед зимою, – сказав він.

Крім того, був наданий зимовий пакет допомоги від Нордично-Балтійської вісімки: Швеції, Норвегії, Ісландії, Фінляндії, Литви, Латвії, Естонії та Данії.

Володимир Зеленський також нагадав, що цього тижня з’явились “нові вагомі рішення в санкційних проявах проти Росії та її спільників”, маючи на увазі санкції від Великої Британії проти російського тіньового танкерного флоту.

– І треба значно більше тиску світу проти Росії в цьому напрямі. Тіньовий флот танкерів допомагає Путіну фінансувати війну і терор та, окрім цього, створює глобальну загрозу безпеці всіх країн, чиє узбережжя та море можуть бути забруднені через експлуатацію таких танкерів, – сказав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Окрім того, підбиваючи підсумки тижня, нагадав, що Україна за цей час встигла укласти нову двосторонню угоду щодо безпеки, яка була підписана з Грецією.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 21:08:09