Україна і світ

Наслідки потепління: учені виявили, як зміна клімату впливає на розвиток дітей


Нове дослідження показало, що тепловий стрес, який виникає через підвищення температури навколишнього середовища, може негативно впливати на розвиток плоду і дітей віком до двох років.

Дослідження проводили вчені з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини разом із Медичною дослідницькою радою Гамбії.

Як потепління впливає на розвиток дітей

Науковці використовували дані рандомізованого контрольованого дослідження ENID. Воно тривало з 2010 по 2015 рік у Гамбії, у ньому брали участь 668 немовлят. За дітьми спостерігали впродовж перших 1 000 днів життя.

Виявилося, що тепловий стрес на третьому семестрі призводив до зниження ваги плоду при кожному підвищенні середньодобової температури на 1°C.

Також у дітей, які зазнали впливу тепла, було помічено збільшення окружності голови.

Зсувалося, що діти до двох, які відчули тепловий стрес, мали меншу вагу і зріс, ніж вважається нормальним. Найбільші відхилення спостерігалися у віці від 6 до 18 місяців.

Чому так відбувається

Учені пояснюють зміни тим, що тепловий стрес може впливати на апетит та доступність їжі. Також він може спричиняти клітинні та запальні зміни в організмі.

Науковці наголошують, що для повноцінного розуміння впливу теплового стресу на розвиток дітей необхідно провести дослідження на межами Гамбії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: The Lancet Planetary Health

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 13:45:31