Україна і світ

Рішення за союзниками: Рютте заявив, що Україна має підстави на удари вглиб РФ

Фото: Getty Images

Кожна країна, яка постачає Україні далекобійну зброю, повинна сама вирішувати, чи дозволяти використовувати її для ударів по Росії.

Про це сказав генеральний секретар НАТО Марк Рютте під час пресконференції в Лондоні після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.

Дозвіл Україні використовувати далекобійну зброю по Росії

Журналісти запитали про можливість дозволити ЗСУ здійснювати удари по цілях в Росії за допомогою західної зброї. Рютте сказав, що кожен союзник сам вирішує, як буде використовуватися його зброя.

– Юридично це можливо, тому що юридично Україна має право використовувати свою зброю, якщо вона може вражати цілі в Росії, якщо ці цілі становлять загрозу для України. Але чи будуть це робити окремі союзники, зрештою, завжди залежить від них, – сказав генсек НАТО.

Він додав, що це питання обговорювалося на тристоронній зустрічі. Проте, рішення залежить від конкретних країн-союзників.

Відповідаючи на питання журналістів, чи підтримує він удари по Росії, генсек НАТО знову сказав, що “з юридичної точки зору це можливо”.

– Але тепер ви запитуєте не лише про законність, а й пов’язуєте це з однією конкретною зброєю. І це не моя справа. Це, зрештою, справа окремих союзників, – пояснив свою позицію Рютте.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше генсек НАТО повідомляв, що партнери України мають обговорити знаття обмежень з Сил оборони на удари вглиб РФ під час наступного Рамштайну.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 16:33:01