Україна і світ

Зараз ми створюємо НАТО 3.0: президент Фінлядії назвав головну загрозу для блоку

Фото: Getty Images

У сучасних геополітичних умовах НАТО повертається до свого первинного завдання – стримування та оборони від загрози зі Сходу, насамперед з боку Росії.

Про це заявив президент Фінляндії Александр Стубб за підсумками зустрічі з генсеком НАТО Марком Рютте.

НАТО 3.0 та загрози від Росії

За словами Александра Стубба, зараз НАТО повертається до первинної ролі щодо стримування, яку блок мав виконувати як потужний військовий альянс, коли загроза йде зі Сходу, переважно від Росії. Зараз союзникам дуже важливо працювати в обох напрямках – як у стримуванні, так і в обороні.

– Я твердо вірю, що зараз ми є свідками створення НАТО 3.0. Ми повернулися до первісної ролі НАТО в підтримці стримування і як сильного військового альянсу, загроза для якого виходить зі сходу – головним чином від Росії, – сказав президент Фінляндії.

Він також наголосив, що його країна продовжить свою непохитну підтримку України на її шляху до членства в НАТО.

— Україна повинні мати право вибирати, суверенне право вибирати, до якої організації хоче долучитися, — сказав Стубб.

Він зауважив, що на сьогодні Росія продовжує залишатися для НАТО та Фінляндії найбільшою загрозою в Європі та за її межами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зараз Росія веде два типи війни, говорить Стубб. Перша – це кінетична війна в Україні, де, здається, росіяни не мають обмежень у тому, що вони роблять, порушуючи міжнародне право, а також вбиваючи невинних людей. Друга війна, яку веде Росія, – це гібридна. За словами президента Фінляндії, зараз усій європейській спільноті треба морально підготуватися до збільшення активності РФ у кібернетичному просторі. Це стосується розповсюдження дезінформації і інформаційних війн.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 09:52:24