Україна і світ

Чи потрібен дозвіл на пневматичний пістолет 2024: пояснення юриста

Фото: Pexels

Пневматичний пістолет — це зброя, в якій куля приводиться в рух енергією стиснутих газів чи повітрям. Це не бойова зброя. Найчастіше її купують для тренувань. Також під час дії воєнного стану в Україні громадяни цікавляться та розглядають можливість придбання такої зброї для власного використання.

Чи потрібен дозвіл на пневматичний пістолет в Україні у 2024 році – читайте на Фактах ICTV.

Чи потрібен дозвіл на пневматичний пістолет у 2024 році

Попри те, що пневматична зброя не вважається бойовою, під час її використання все ж таки можна завдати серйозних травм. Тому на деякі її види необхідні спеціальні дозвольні документи.

На гарячій лінії Безоплатної правничої допомоги Фактам ICTV розказали, що Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 622 від 21 серпня 1998 року було затверджено Інструкцію про порядок виготовлення, придбання, обліку, перевезення, зберігання та використання пневматичної, вогнепальної, холодної й охолощеної зброї.

А також – пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів.

У документі (п. 12.1 гл. 12 розділу ІІ Інструкції) зазначено, що пневматичну, холодну, охолощену зброю мають право придбавати громадяни України або особи, які:

  1. мають посвідку на постійне проживання в Україні;
  2. досягли 18-річного віку.

Також, як зазначили юристи БПД, глава 8 розділу ІІ Інструкції містить перелік видів зброї, щодо якої здійснюється дозвільна система. Вона поширюється на:

  • несучасну зброю;
  • охолощену зброю;
  • мисливську зброю;
  • спортивну вогнепальну зброю;
  • бойову нарізну зброю військових зразків;
  • зброю, виготовлену за спеціальним замовленням;
  • нейтралізовану зброю.

А також на основні частини зброї, пневматичну, холодну зброю, пристрої та патрони до них, бойові припаси до зброї, що належать підприємствам, установам, організаціям, суб’єктам господарювання та громадянам.

До пневматичної зброї належать револьвери, пістолети, гвинтівки калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду, в яких снаряд (куля) приводиться в рух за рахунок стиснених газів (п. 8.10).

Відповідаючи на запитання Чи потрібен дозвіл на пневматичний пістолет, юристи зазначили, що в Україні законодавча база дозволяє вільно використовувати зброю, калібр кулі якої не більше 4,5 мм. А швидкість кулі становить не більше ніж 100 м за сек.

Тобто, якщо параметри пневматичної зброї не перевищують зазначених цифр, то оформлення спеціальних документів не потрібне. Але якщо пістолет має вищі параметри, після купівлі необхідно оформити відповідні дозвольні документи.

Які документи необхідні для отримання дозволу на пневматичну зброю

Процедура отримання дозволу та перелік необхідних документів може дещо відрізнятися залежно від виду зброї.

У будь-якому разі знадобиться:

  • заява на отримання дозволу на пневматичну зброю;
  • довідка про проходження спеціальних курсів та вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та правил їх застосування;
  • довідка про відсутність судимості;
  • медична довідка;
  • копія паспорта та картки платника податків;
  • фотографії 3х4 см (4 шт).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також може знадобитися квитанція, що підтверджує внесення коштів за надання платної послуги (надається за потреби).

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 13:37:06