Україна і світ

Як зберігати капусту взимку, щоб вона залишалася хрусткою та поживною


Капуста — джерело вітамінів та мікроелементів, тому людині дуже важливо споживати її взимку. Овоч можна заквасити, замаринувати, але найбільш корисним він буде у свіжому вигляді.

Проте за неправильного зберігання до кінця зими капуста втратить значну частину вітамінів, стане м’якою й позбавленою смаку. Щоб качани залишалися свіжими якомога довше, потрібно забезпечити певні умови зберігання.

Як зберігати капусту на зиму та які місця для цього підходять — читайте поради в матеріалі Фактів ICTV.

Де краще зберігати капусту зимою

У домашніх умовах капусту краще зберігати в прохолодному місці. Оптимальна температура для зберігання овочу від 3°С до 10°С.

Обираючи місце для зберігання капусти, краще надавати перевагу такому, де денна температура не опускатиметься нижче 1-3°С, а нічна коливатиметься в межах від 0°С до –2°С. Вологість має бути на рівні 90-98%. Як правило, такий мікроклімат є в погребі.

Зверніть увагу! Тривале зниження температури, а також її різке коливання може негативно позначитись на зберіганні капусти.

Перед закладкою на зберігання врожаю потрібно перевірити приміщення на наявність гризунів, а також добре просушити стіни погреба.

Як зберігати капусту в погребі

  • Найкращим способом зберігання капусти в погребі є тримання її в дерев’яних ящиках з отворами, для кращого циркулювання повітря. Перед закладкою з качанів слід повністю зрізати хвостики та видалити зіпсоване листя. А ящики краще поставити на невеликі підставки. Додатково накривати їх не потрібно.
  • Із капусти можна спорудити овочеву піраміду. Для цього в погребі треба організувати дерев’яний майданчик висотою 7-10 см. Між дошками варто залишити невеликий простір. Після цього викласти овочеву піраміду.

Спочатку на настил прямокутником викладають хороші та найбільші капустини, а на них, в шаховому порядку, менші овочі й так далі. Піраміда з капусти забезпечить добре циркулювання повітря між качанами. У результаті овоч буде краще зберігатися.

  • Зберігання в піску. За такого способу овочі можна скласти в дерев’яні ящики й присипати піском. Або насипати на підлогу товстий шар піску й укласти в нього капусту.
  • Обгортка з паперу. Візьміть кілька шарів м’якого паперу та обмотайте ним капусту. Так під час зберігання качани не будуть доторкатися один до одного. Також папір створить додаткову теплоізоляцію й захистить овочі від світла і вологи. Обмотані качани капусти можна скласти в мішки й зберігати в підвалі чи погребі.
  • Капуста на мотузці. Цей спосіб зберігання вважається найефективнішим, але використовувати його можна, якщо з капусти не зрізали корінці.

Якщо ви плануєте у такий спосіб зберігати капусту, то спочатку під стелею погреба необхідно прибити товсту дерев’яну дошку. Водночас відстань до найближчої стіни має бути не менше 30 см. Потім у бічну поверхню дошки необхідно вбити цвяхи. Між цвяхами повинен проходити найбільший качан. Після цього до кожної капустини прив’язати мотузку й примотати її до цвяха.

Підвішена на мотузці капуста зберігатиметься набагато довше, адже качани не доторкатимуться один до одного й добре провітрюватимуться.

Зберігати капусту взимку можна поклавши її на полиці або решітки. Не забувайте час від часу видаляти підгнилі листки. Мінімум раз на місяць приміщення також необхідно провітрювати, щоб у ньому не розмножувалися грибки.

Як зберігати капусту у квартирі

Комфортні умови для зберігання капусти можна організувати й у власній квартирі.

Замотайте кожен качан капусти в харчову плівку та покладіть в холодильник в секцію для зберігання овочів або у прохолодне місце, наприклад на балконі. Час від часу варто міняти плівку на нову. Варто зазначити, що такий спосіб не підходить для дуже тривалого зберігання капусти.

Замість харчової плівки, можна використовувати пергаментний папір. Також качани капусти можна покласти в картонний або дерев’яний ящик та поставити його на балконі.

Зберігання капусти: основні правила

Для тривалого зберігання краще обирати спеціальні сорти. Наприклад, сорт білокачанної капусти Завірюха можна зберігати орієнтовно вісім місяців, сорт Подарунок — близько семи місяців, а сорт Доброводська може пролежати у прохолодному місці приблизно шість місяців. Також тривалим терміном зберігання вирізняються такі сорти капусти як: Менза, Ганнібал (Hannibal), Гермес тощо.

Також на зберігання впливає термін збирання капусти. Не варто поспішати прибирати овоч з городу, оскільки це може призвести до передчасного псування. Проте й пізнє прибирання небажане, бо можуть з’явитися тріщини на поверхні качанів. Тому, якщо ви плануєте закладати капусту на тривале зберігання, важливо точно визначити час її збирання з городу.

Перед зберіганням капусту необхідно підготувати. Для цього з голівок видаляють верхнє зелене листя і обов’язково підсушують протягом декількох днів.

Знищити урожай взимку можуть грибки та бактерії, які оселилися на качанах під час вегетації рослин влітку. Для захисту головок капусти від гнилі необхідно за 10 днів до збирання врожаю обприскати рослини фунгіцидом на основі азоксістробіну, а перед закладанням на зберігання качани можна присипати крейдою (100 г на 10 кг овочу).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Капуста досить примхлива для зберігання, але знаючи, як правильно зберігати капусту зимою, можна ласувати смачним та корисним овочем аж до весни.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 17:10:59