Україна і світ

Естонська допомога на опалення: хто може отримати та як подати заявку

Фото: Факти ICTV

Щоб допомогти людям, які найбільше постраждали від війни, Естонська рада у справах біженців надає не тільки грошову допомогу. У рамках підготовки до зими організація видає допомогу на опалення.

Факти ICTV дізнавалися, як отримати естонську допомогу на опалення. Для цього ми зателефонували на гарячу лінію та уточнили, хто зможе отримати допомогу на опалення та в які дні відбувається реєстрація. 

Хто може отримати естонську допомогу на опалення

Організація допомагає з опаленням взимку і виділяє 21 тис. грн на домогосподарство на придбання дров, вугілля або оплату газу. Ця допомога призначена для родин із низькими доходами, які живуть у селах і селищах Запорізької, Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей.

Належнысть до однієї з цих категорій є необхідною умовою для участі в програмі, але не є гарантією отримання допомоги. Остаточне рішення про надання допомоги ухвалюється на підставі індивідуального оцінювання кожного випадку.

Перелік категорій:

  • сім’ї з дітьми, очолювані одинокою матір’ю/одиноким батьком;
  • сім’ї з вагітними жінками;
  • сім’ї з трьома і більше дітьми до 18 років;
  • сім’ї з дітьми до 2 років;
  • сім’ї з особами з інвалідністю I або II групи;
  • особи, які мають важкі захворювання і потребують дорогого лікування;
  • домогосподарства, які складаються з людей похилого віку (60+);
  • домогосподарства, у яких повністю або частково зруйновано житло;
  • домогосподарства, члени яких дістали поранення або загинули внаслідок активних бойових дій;
  • домогосподарства, у яких жінка виступає єдиним годувальником.

Естонська допомога на опалення: подати заявку

На гарячій лінії припустили, що оформити допомогу на опалення цього року можна буде лише до кінця жовтня, адже грошей виділили небагато. Наразі онлайн-реєстрація доступна лише за умови, що людина перебуває на окупованій території, тобто місцева влада не може передати списки громадян, що належать до вразливих категорій. Але варто уважно дивитися на сайті, заявки від якої громади приймаються.  

Іноді ці громади змінюються. До прикладу, в один день відбувається реєстрація у деяких громадах Донецької області, а наступного дня подати заявку онлайн можуть жителі лише Луганської області. 

– До кінця місяця точно ще будуть відкривати онлайн-реєстрацію, але не відомо, в які дні, тому потрібно відстежувати інформацію на сайті організації, – говорять на гарячій лінії.  

За день до можливої реєстрації або зранку того ж дня на сайті організації з’являється попередження. 

Стосовно підконтрольних Україні громад, то тут людина не зможе здійснити подання заявки онлайн. В цих областях списки осіб надають місцеві органи влади. Тобто місцева адміністрація дивиться категорію вразливості і вибирає тих людей, які потребують допомоги.  

– Потім наша організація обирає зі списків, що надала місцева адміністрація, людей, з якими ми зв’язуємося та реєструємо на отримання допомоги, – зазначили на гарячій лінії.

Естонська рада у справах біженців – яку ще допомогу можна отримати

Організація надає допомогу не тільки на опалення. Зараз є програма екстреної підтримки засобів до існування. Вона також працює не у всіх областях.

Отримати допомогу на підтримку засобів до існування можуть жителі Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Харківської та Черкаської областей. Але також не всі громади, а лише деякі.

Сума допомоги – 36 тис. грн. Однак отримати допомогу можна лише для відновлення певних видів господарської діяльності, зокрема тваринництва, виробництва молочної продукції, птахівництва.

– Приміром, людина купує собі поросят, надає нам чеки, а ми повертаємо за них гроші, – кажуть на гарячій лінії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Детальну інформацію щодо громад та областей, де можна отримати допомогу, дивіться на сайті організації або телефонуйте на гарячу лінію Естонської ради у справах біженців за телефоном 0-738-617-998 з понеділка до п’ятниці з 9:00 до 16:00.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 18:12:42