Україна і світ

Штраф за проїзд на червоне світло: скільки коштує порушення ПДР


Проїзд на червоне світло – одне з найпоширеніших порушень правил дорожнього руху в Україні. Це не тільки порушення закону, але й серйозна загроза безпеці як самого порушника, так й інших учасників дорожнього руху.

Факти ICTV дізнавалися, який штраф за проїзд на червоне світло у 2024 році. 

ПДР: проїзд на червоне світло 

Україна активно впроваджує сучасні технології для забезпечення безпеки дорожнього руху. Системи автоматичної фото і відеофіксації, встановлені на дорогах, фіксують такі порушення, як перевищення швидкості, проїзд на заборонний сигнал світлофора та інші.

Мобільні патрулі, оснащені портативною технікою, дають змогу виявляти порушників у режимі реального часу. Ці інноваційні рішення підвищують ефективність контролю за дотриманням ПДР та дисциплінують водіїв. 

Згідно з чинним законодавством України, розмір штрафу за проїзд на червоне світло становить 510 гривень. Ця сума встановлена Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУпАП), ст. 122 і є однаковою для всіх водіїв незалежно від марки автомобіля, стажу водіння та інших факторів.  

Але це сума за перше порушення, а за повторне нехтування ПДР впродовж року доведеться заплатити більше. 

 

Порушення  Перше порушення (грн)  Повторне порушення впродовж року (грн) 
Проїзд на червоне світло  510  1020 
Проїзд на червоне світло та зустрічну смугу  1020  2040 
Створення аварійної ситуації через проїзд на червоне світло  1445 3060 
Проїзд на червоне світло, що призвів до ДТП  2040  4080 

 

Якщо протягом року водій повторно буде зафіксований за проїздом на червоне світло, розмір штрафу може бути суттєво збільшений. Точна сума повторного штрафу залежить від конкретних обставин справи та може бути визначена судом. 

У випадку, якщо проїзд на червоне світло призвів до створення аварійної ситуації або дорожньо-транспортної пригоди, розмір штрафу також збільшується, а крім того, водія можуть позбавити права керування транспортним засобом. 

Крім штрафу, проїзд на червоне світло, що призвів до ДТП або аварійної ситуації, може коштувати водієві позбавлення водійських прав на 3-6 або 12 місяців. 

Фактори, що впливають на розмір штрафу 

Штраф збільшується, якщо порушення було скоєно в місцях із підвищеною небезпекою (наприклад, на пішохідному переході, у житловій зоні тощо). 

Якщо водій проїхав на червоне світло навмисно або в стані алкогольного сп’яніння, то водія можуть позбавити прав. 

Як уникнути штрафу за проїзд на червоне світло 

Щоб уникнути штрафу за проїзд на червоне світло, необхідно суворо дотримуватися правил дорожнього руху.  

Варто уважно стежити за сигналами світлофора. Перед тим, як проїхати перехрестя, переконайтеся, що сигнал світлофора дозволяє рух. 

Дотримуватися безпечної швидкості, адже це дозволить вчасно зупинитися перед червоним світлом. 

Мобільний телефон, радіо або інші чинники, що відвертають увагу, можуть призвести до того, що ви не помітите зміну сигналу світлофора. 

Проїзд на червоне світло – це серйозне порушення правил дорожнього руху, яке може призвести до трагічних наслідків. Щоб уникнути штрафу та забезпечити свою безпеку та безпеку інших учасників дорожнього руху, необхідно дотримуватися правил дорожнього руху та бути уважним на дорозі. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 12:53:21