Україна і світ

Нобелівська премія з фізики 2024: оголошено імена переможців


Нобелівську премію з фізики 2024 року вручили професорам Джону Гопфілду та Джефрі Гінтону за досліження у галузі штучних нейронних мереж.

Хто отримав Нобелівську премію з фізики 2024

Джон Гопфілд та Джефрі Гінтон отримали найпрестижнішу наукову нагороду за створення методів, які заклали основу для сучасного потужного навчання машин.

Гопфілд розробив структуру, здатну зберігати та відтворювати інформацію, тоді як Гінтон винайшов метод, який може самостійно виявляти властивості даних. Ця технологія стала важливою для великих штучних нейронних мереж, які використовуються сьогодні.

Хоча комп’ютери не здатні мислити, вони тепер можуть імітувати такі функції, як пам’ять і навчання. Лауреати Нобелівської премії з фізики 2024 року зробили це можливим.

Завдяки їхній роботі, штучний інтелект здатен самостійно аналізувати та адаптуватися до нових даних, що відкриває величезні перспективи для розвитку науки, медицини, промисловості та інших галузей.

Нобелівська премія з фізики 2024 – цікаві факти

З 1901 до 2023 року Нобелівку у галузі фізики вручали 117 разів. Унікальним у цій історії є Джон Бардін, який отримав цю нагороду двічі — у 1956 та 1972 роках. Таким чином, на сьогодні загальна кількість науковців, які здобули Нобелівську премію з фізики, складає 224. Щоправда, тепер це число збільшилося.

Нобелівська премія з фізики є однією з найпрестижніших нагород у світі науки. Вона відзначає видатні відкриття, що змінюють наші уявлення про Всесвіт і закони природи. Серед лауреатів значаться Альберт Ейнштейн, Марія Склодовська-Кюрі та, Нільс Бор, Ервін Шредінгер та Пітер Хіггс. Їхні імена відомі навіть тим, хто не надто цікавиться фізикою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше стало відомо, що Нобелівську премію з медицини 2024 отримали американські біологи Віктор Емброс та Гері Равкан. Вони зʼясували, як клітини обирають певні гени. Ця здатність дозволяє організмам еволюціонувати. Саме так на Землі з’явилися складні організми, зокрема люди.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 12:52:17