Україна і світ

Грибна солянка на зиму: рецепт простий та надійний


Осінь – чудова пора для заготівлі на зиму. А що може бути смачнішим узимку, ніж баночка ароматної грибної солянки?

Рецептом поділилася з нами досвідчена господиня! Цей рецепт – ідеальне поєднання грибів з овочами, який ви захочете смакувати знову і знову.

Уявіть собі: зимовий вечір, у вас на столі гарнір (картопля, каша тощо), а поруч стоїть баночка цієї солянки. Відкрити її – наче повернутися на осінню прогулянку до лісу.

Грибна солянка на зиму: рецепт

Найкраще для солянки підійдуть опеньки, підберезники чи польскі гриби або лисички. Але не бійтеся експериментувати з різними лісовими грибами чи й навіть печерицями або гливами.

Інгредієнти:

  • гриби варені – 1 кг
  • капуста – 2,5 кг
  • цибуля – 700 г
  • морква – 500 г
  • томатна паста – 100 г
  • томатний сік – 200 г
  • цукор – 0,5 склянки
  • лавровий лист – 3 шт.
  • сіль – 2 ст. л.
  • цукор – 1-2 ч. л.
  • суміш меленого чорного перцю, гранульований часник, паприка, прованські трави – 2 ч. л.
  • горошини духмяного перцю – 5-8 шт.
  • лавровий лист – 3 шт.
  • оцет 9% – 2 ст. л. чи до смаку
  • вода – 1 склянка
  • олія – для смаження
Вихід: 7 півлітрових баночок

Як приготувати грибну солянку на зиму:

  1. Капусту шаткуємо середніми смужками.
  2. Почищену цибулю ріжемо тонкими півкільцями, а моркву натираємо на грубій тертці. Але найапетитніший варіант – натерти моркву на тертці для моркви по-корейськи.
  3. Гриби викладаємо на суху сковороду і смажимо, допоки не вийде зайва рідина. Вливаємо 1 ст. л. олії та смажимо ще 5 хвилин.
  4. Окремо смажимо на олії моркву близько 15 хвилин.
  5. У вогнетривку каструлю чи казані смажимо на олії цибулю до злегка золотавого кольору. Потім викладаємо капусту, солимо і тушкуємо разом 20 хвилин.
  6. Томатну пасту перемішуємо з томатним соком.
  7. Додаємо до капусти з цибулею моркв та гриби. Вливаємо 1 склянку води. Тушкуємо 15 хвилин після закипання.
  8. Тепер час додати томатну заправку та усі спеції. Перемішуємо і тушкуємо 20 хвилин.
  9. Вливаємо оцет, готуємо ще 10 хвилин.
  10. Розкладаємо грибну солянку у стерилізовані банки, накриваємо кришками та стерилізуємо звичним для вас способом 15 хвилин на півлітрових банок чи трохи довше для літрових банок.
  11. Банки з грибною солянкою відразу закатуємо, укутуємо ковдрою і залишаємо охолоджуватися.

Смачної зими!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 11:52:21