Україна і світ

Сили ворога переважали у 9 разів: командир 72 ОМБр розповів про вихід із Вугледара

Фото: Генштаб ЗСУ

Під час виходу з Вугледара українські військові потрапили в тактичне оточення – сили ворога переважали у дев’ять разів.

Про це в інтерв’ю Главкому розповів новий командир 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Олександр Охріменко.

Утримання Вугледара

Олександр Охріменко зауважив, що бригада перейшла під його командування у доволі складний час. Ситуація була дуже напруженою, особливо на флангах, тому утримувати Вугледар стало майже неможливо.

– Фактично це вже було тактичне оточення – здійснювати евакуацію, поповнення боєприпасами вже було вкрай складно. Резерви, які раніше могли підходити, станом на 27-28 вересня вже були під вогневим впливом противника, на деяких ділянках він діставав навіть великокаліберною зброєю, – заявив Олександр Охріменко.

Тож утримати Вугледар тими силами, що ми мали, було неможливо, наголосив командир. Крім того, станом на кінець вересня сильно змінилася ситуація на півдні Донбасу, тому й утримання Вугледару втрачало своє значення.

Співвідношення сил довкола Вугледара

За словами Олександра Охріменка, у Вугледарі нашим силам протистояли 36 окрема мотострілецька бригада 29 армії ЗС Російської Федерації, також 39 окрема мотострілецька бригада, 57 бригада, 91 окремий стрілецький полк та інші підрозділи ворога.

– Тобто були переважаючі сили противника і в танках та бойових машинах піхоти, і в артилерійських системах, протитанкових засобах, особовому складі. Якщо загалом оцінити бойові потенціали, співвідношення складало майже 1:9 на користь противника, – зауважив командир української бригади.

Він наголосив, що при співвідношенні сил 1:3 ворог вже матиме перевагу, а тут сили противника були ще втричі більшими.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше військовий експерт Олександр Мусієнко заявив, що після захоплення Вугледара окупанти намагатимуться дістатися до Курахового та Покровська і взяти ці населені пункти в оточення.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 11:48:13