Україна і світ

ЄК через закон “про захист суверенітету” передала до суду справу Угорщини

Справу Угорщини Європейська комісія вирішила передати до Суду ЄС, оскільки вважає, що її національний закон про “захист суверенітету” порушує право Євросоюзу.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Зазначається, що лютому Єврокомісія надіслала Угорщині листа про свої занепокоєння щодо порушення законодавства ЄС, зокрема, про захист персональних даних. На що Угорщина відповіла, що її закон не порушує права ЄС і що висловлені занепокоєння є необґрунтованими.

– Після ретельної оцінки відповіді угорської влади, Комісія вважає, що більшість виявлених скарг залишаються без відповіді. Ці скарги стосуються кількох фундаментальних прав, закріплених у Хартії основних прав ЄС: права на повагу до приватного і сімейного життя, свободи вираження поглядів та інформації, свободи обʼєднань, права на адвокатську таємницю, а також презумпції невинуватості, що передбачає право не свідчити проти себе, – йдеться у заяві.

Комісія також вважає, що закон порушує кілька фундаментальних свобод внутрішнього ринку, Директиву про електронну комерцію, Директиву про послуги, а також законодавство ЄС про захист даних.

Закон про “захист суверенітету” Угорщини

12 грудня 2023 року Національна асамблея Угорщини прийняла Закон про захист суверенітету, який уповноважує нове Управління проводити розслідування, включно з “будь-якою діяльністю, яка фінансується з-за кордону та може вплинути на результати виборів, волю виборців або підтримує таку діяльність”.

Згідно з його преамбулою, Закон було прийнято у відповідь на посилення незаконних нападів на суверенітет Угорщини з боку іноземних організацій та осіб, які прагнуть відстоювати власні інтереси в Угорщині всупереч інтересам і правилам Угорщини.

Закон наділяє Офіс дуже широкими дискреційними повноваженнями щодо розслідувань, зокрема щодо доступу до інформації, надаючи Офісу право втручатися в розслідування. Закон вимагає широкого оприлюднення окремих розслідувань та їх результатів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: European Commission

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 18:03:39