Україна і світ

Масовані атаки Шахедів на Україну: чому росіяни обрали терор дронами

Фото: Getty Images

У вересні росіяни не здійснювали масованих ракетних атак на Україну, а зосередилися на комбінованих: ракети й велика частка дронів-камікадзе Шахед.

У коментарі Фактам ICTV військовий експерт Петро Черник зауважив, що до кінця війни українці потерпатимуть від таких комбінованих ракетно-дронових атак.

Ракетно-дронові удари по Україні

Основною ціллю ракетно-дронових атак на Україну є терор українців та виснаження нашої протиповітряної оборони.

– У росіян до кінця війни у цьому плані нічого не зміниться. Вони продовжать бити по Україні змішаними циклами. РФ собі поставила з жовтня 2022 року план: 3-6 тижнів – залп, 3-6 тижнів – залп, то так воно й буде надалі. За рідкісним винятком було – тиждень-два і залп. Але показник у 127 ракет – це максимальний одномоментний залп, який росіяни не зможуть подолати, – наголосив Петро Черник.

За його словами, тут у ворога проблема не у виготовленні ракет, а у носіях.

Наймолодший зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС – 1994 року. У строю – 26 літаків. Всього їх у росіян 60-70 одиниць. А проблема ще й у тому, що РФ не може будувати ці літаки.

Кожна година перебування літака у повітрі – це навантаження на сам планер і, найголовніше, – на двигун. Двигуни росіяни не будують, тому намагаються ремонтувати те, що є.

– Літаки Ту-95МС зможуть “прожити” ще років десять. Але не більше. Росіяни теж економлять цей ресурс. Тому одномоментність залпу у 80-120 ракет на місяць такою і буде до кінця війни. Але це не абсолютні розрахунки, бо, наприклад, у червні три дні поспіль били. Тоді росіяни змогли краще підготувати машини, – зауважив Петро Черник.

А коли літак кілька разів піднявся у повітря, то двигун уже відпрацював цикл і виникають проблеми в експлуатації. У Росії відповідні спеціалісти щоразу рахують до хвилини перебування літака у повітрі, наголошує військовий експерт.

З огляду на це саме Шахеди є простішими й менш витратними у використанні.

Статистика дронових атак за вересень

У вересні 2024 року було встановлено рекорд із запуску росіянами дронів по території України – 1 339 одиниць. З них було збито 1 107. У середньому ворог щодня запускав 44 дрони-камікадзе. Найбільше ударних БпЛА у вересні — 72 — окупанти скерували на Україну 14 числа.

Військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко уточнив, що, окрім Shahed-131/136, окупанти також у великій кількості запускають дрони-приманки Гербера.

Він призначений для відволікання нашої ППО і мобільних вогневих груп від ударних Шахедів. За словами Олександра Коваленка, командування Повітряних сил ЗСУ щодня в ранковій статистиці наводить загальну кількість збитих дронів: і Shahed, і Гербер.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Від початку жовтня росіяни атакували Україну 169 дронами Шахед, із них ППО збила – 118. За словами Петра Черника, Україна в середньому за місяць збиває 85% Шахедів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 17:30:11