Україна і світ

Словаччина продає зброю для України – розслідування

Фото: Getty Images

Уряд у Братиславі активно продає зброю для України попри те, що чинний прем’єр-міністр Роберта Фіцо прийшов до влади, критикуючи опонентів за допомогу нашій державі.

Про це свідчать дані журналістського розслідування у Словаччині, пише Голос Америки.

Зазначається, що Роберт Фіцо таврував політичних суперників як паліїв війни, називав себе головним прихильником миру і під час виборчої кампанії минулого року казав, що не дасть Україні “жодної кулі”.

Словаччина продає зброю для України

Словацький часопис Sme аналізує дані про експорт, які вказують, що попри суперечливі заяви Фіцо, Братислава не лише не зменшила обсяги військових постачань Україні, а продала зброї більше, ніж попередні уряди.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Словаччина була серед найактивніших донорів допомоги українцям.

З іншими колишніми членами Варшавського договору Словаччина зі своїх арсеналів передала на оборону України значну частину техніки й боєприпасів радянського виробництва. До того ж, країна є членом НАТО та Європейського Союзу з 2004 року.

Створений восени 2023 року уряд на чолі з прем’єр-міністром Робертом Фіцо проголошував зміну політики допомоги Україні.

Заяви Фіцо були співзвучні з тим, що чують від прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який від початку повномасштабної війни в Україні наполягав, що допомога нашій державі від Угорщини буде суто гуманітарною.

Угорщина не лише сама не надає військової допомоги, проте й виступала проти і відмежувалася від програм військової підтримки України в НАТО і ЄС.

– З даних випливає, що уряд Фіцо насправді сприяв військовому експорту в більших обсягах, ніж обсяги за п’ять місяців попереднього перехідного уряду Людовіта Одора, якого чинний прем’єр-міністр звинувачував у “підтримці військового конфлікту”, – пише Sme, посилаючись на дані Європейської статистичної служби, Кільського інституту світової економіки та інші оцінки торгівельної діяльності.

Автор дослідження Міхал Катушка нагадує, що Роберт Фіцо та його партія закликали словацьких виборців змінити владу, звинувачуючи опонентів у розпалюванні війни і називаючи себе єдиними прихильниками миру.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, “навіть до виборів Фіцо знав, що заборонивши комерційні постачання він зруйнував би і міжнародну репутацію словацької держави і приватних виробників зброї”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 17:08:04