Україна і світ

Нерішучість НАТО спонукає РФ до ескалації із Заходом – глава розвідки Естонії

Фото: Pexels

Очільник Департаменту зовнішньої розвідки Естонії Каупо Розін вважає, що нерішучість країн-членів НАТО спонукає РФ до подальшої ескалації у відносинах із Заходом.

Таку думку він висловив в інтерв’ю в програмі DW Conflict Zone.

Стриманість Заходу заохочує Кремль

На думку керівника розвідки Естонії, Путін сумнівається, що Москва зараз готова до прямого зіткнення з НАТО.

Проте Розін вважає, що РФ може розв’язати глобальний збройний конфлікт, якщо Путін зрозуміє, що він “зможе вийти неушкодженим із подібної ситуації, що йому це зійде з рук”.

— Я думаю, він поважає НАТО, але, знову ж таки, ми повинні переконатися, що ця повага збережеться найближчими роками, – заявив Розін

Як йшлося у доповіді розвідувального відомства, опублікованій у лютому 2024 року, Москва готується до воєнної конфронтації із Заходом, і це може статися протягом найближчих десяти років.

На думку Розіна, для визначення часу початку можливого потенційного воєнного конфлікту з Росією необхідно враховувати низку факторів.

— Перше велике питання – чим закінчиться конфлікт в Україні? І від цього залежатиме подальший шлях Росії, яка є агресором у цьому випадку. Якщо після українсько-російської війни складеться ситуація, за якої Росія, припустімо, вийде з неї переможцем, дуже впевненою в собі державою, то всі розрахунки вона робитиме, виходячи з цієї нової ситуації, – упевнений начальник естонської розвідки.

Тому Захід, вважає Розін, має бути зацікавлений у тому, щоб після війни в Україні РФ була ослабленою державою, владі якої треба розв’язувати внутрішні проблеми, з якими вона, імовірно, зіштовхнеться в разі поразки у війні.

Розін також висловив думку, що Путін не переживе поразки Росії.

Другим визначальним чинником є час, який знадобиться росіянам на відновлення війська чи створення нових ЗС. На переконання Розіна, РФ не зможе відновити нинішній рівень втрат у живій силі та техніці протягом найближчих років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Розін також зауважив, що Москва вже тривалий час влаштовує диверсії не лише в Естонії, а й в інших країнах ЄС з метою дестабілізації. При цьому Росія сподівається, що у НАТО це не розглядатимуть як привід задіяти п’яту статтю Статуту блоку, згідно з якою напад на одного учасника НАТО спричиняє відповідь усіх держав-членів блоку.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 15:04:36