Україна і світ

Cкільки ракет має Іран та які з них можуть передати Росії

Фото: Depositphotos

Іран активно співпрацює з Росією та постачає їй озброєння. Ця країна продає Росії безпілотники типу Shahed, а також може передавати балістичні ракети.

Факти ICTV дізнавалися, які ракети на озброєнні Ірану, та які з них країна може передати Росії. 

Скільки ракет має Іран

Іран представляє серйозну ракетну загрозу для регіону Близького Сходу. За оцінками американського військового командування, у 2022 році Іран мав понад 3000 балістичних ракет. Ця кількість не включає крилаті ракети наземного базування.  

Деякі з цих ракет здатні нести ядерні боєголовки. Загалом арсенал іранських ракет охоплює декілька типів балістичних різновидів середньої та малої дальності. Крім того, в арсеналі є крилаті ракети та космічні носії.  

Яке озброєння має Іран: перелік та характеристики ракет 

Характеристики та маса іранських ракет:  

  • Shahab-1. Ця ракета невеликої дальності, яка може летіти на 300 км. Маса цього боєприпаса може варіюватися у межах 770-1000 кг. Ця ракета одноступенева і працює на рідкому паливі.  
  • Shahab-2. Це також боєприпас малої дальності, який може летіти на 500 км. Вага – 700 кг. Ракета одноступенева та використовує рідке паливо.  
  • Qiam-1. Ракета летить на відстань 700-800 км та має вагу 650 кг. Працює на рідкому паливі та одноступенева.  
  • Fateh-110. Боєприпас малої дальності, який може вражати цілі на відстані до 300 км. Вага боєприпаса – 450 кг. Ця ракета одноступенева, але використовує тверде паливо.  
  • Fatex-313. Має невелику дальність та здатна уражати цілі на відстані до 500 км. Її вага 350 кг. Вона одноступенева та використовує тверде паливо.  
  • Zolfaghar. Має малу дальність та здатна уражати цілі на відстані 700 км. Вага боєприпаса до 600 кг. Використовує тверде пальне.  
  • Shahab-3. Це ракета середньої дальності, яка здатна вражати цілі на відстані 1300 км. Її вага від 750 до 1000 кг. Використовує рідке паливо та одноступенева.  
  • Ghard. Це ракета середньої дальності, яка летить на відстань до 1600 км. Вага – 750 кг. Використовує рідке паливо.  
  • Emad. Це ракета середньої дальності, яка вражає цілі на відстані до 1800 км. Вага боєприпаса – 750 кг. Використовує рідке паливо.  
  • Hoveizeh. На відміну від попередніх боєприпасів – це крилата ракета, яка має турбореактивний двигун та може летіти на відстань 1 350 км.  
  • Ya Ali. Це також крилата ракета, яка може уражати цілі на відстані 700 км. Вона доповнена турбореактивним двигуном.  
  • Paveh. Це крилата ракета, яка летить на відстань 1650 км та доповнена туробореактивним двигуном. 

Інфографіка: Скільки ракет у Ірану

Яку ракетну зброю Іран може передати Росії та чим вона небезпечна 

За інформацією The wall street journal, Іран уже передав Росії балістичні ракети малої дальності. За повідомленнями цього видання, Іран міг передати Росії сотні балістичних ракет типу Fath-360.  

Fath-360 – це ракета типу земля-земля, що має невелику дальність та діаметр лише 300 мм. Вага такої ракети може сягати 850-1000 кг. Вага бойової частини – 150 кг. Летіти такі ракети можуть на відстань 75-120 км.  

Це ракета малої дальності з супутниковим управлінням. Про небезпеку цих ракет ми поговорили з військовим експертом Валерієм Романенком.  

– Насамперед ці ракети небезпечні тим, що вони балістичні. Тобто на відміну від крилатого варіанта вони летять до цілі дуже швидко, – говорить експерт. 

Вони використовують не параболічну, а вертикальну траєкторію. Мають дуже потужну бойову частину та високу точність. На думку експерта, це робить перехоплення цих ракет складним для нашої протиповітряної оборони.  

– Наразі ми маємо лише Patriot і SAMP-T, які здатні збивати ці балістичні ракети. Інші наші системи ПВО, не можуть цього робити, – зазначає експерт.  

Наразі в мережі є інформація про переговори, щодо передання Росії далекобійних ракет Fath-110. Ця ракета потужніша за попередню, адже може летіти на 300 км. Головна перевага цієї ракети в тому, що для її підготовки та запуску витрачається дуже мало часу. Також може використовуватися під час сильних злив та снігопадів. Вона може нести ядерну боєголовку або контейнери з хімічною зброєю. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 14:41:42