Україна і світ

Б’ють ворога на його території: якою є ситуація на Курщині у десантників з 80 бригади

Українським десантникам у Курській області протистоять підрозділи морської піхоти та ВДВ РФ, але їхня бойова підготовка відрізняється.

Водночас місцеві жителі Курщини під час зустрічі з українськими воїнами просять про завершення війни та згадують про своє українське коріння.

Про це ведучому телемарафону Єдині новини Вадиму Карп’яку розповів старший офіцер відділення комунікацій 80 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Петро Гайдащук.

Операція на Курщині: виклики для 80 ОДШБр

Він нагадав, що 80 ОДШБр, разом із іншими підрозділами, продовжує операцію в Курській області Росії, де останнім часом ворог активізувався.

– Б’ємо противника на його території. Противник активізувався, перейшов до серйозних оборонних дій, де-не-де чинить серйозний спротив, але нам вдається завдавати йому вогневого ураження та помалу просовуватись далі по ворожій території, – розповів старший офіцер.

Гайдащук каже, що місцеві росіяни в Курській області мають “досить цікаву реакцію”.

– Вони трішечки шоковані та здивовані, що війна прийшла на їхню землю. Тепер, коли вже два місяці на їхній території відсутній вплив російської пропаганди, то вони всі хочуть порядку та завершення війни. Наші хлопці з ними спілкуються, по можливості надають їм всебічну допомогу. Це можуть бути продукти харчування, питна вода та все інше, що може знадобитись місцевому цивільному населенню, – розповідає він.

Старший офіцер 80 бригади каже, що старше покоління жителів Курщини дуже добре розмовляють українською, а їхні батьки, за словами містян, мають українське коріння.

Водночас, каже він, що у місцевих жителів через бойові дії деінде немає електроенергії, а відповідно і впливу російської пропаганди.

Щодо бойових дій, то в межах Курської операції галицьким десантникам протистоять підрозділи російських десантників та морської піхоти.

– Підрозділи (РФ, – Ред.) за своєю професійністю та бойовою підготовкою теж різні, бо наші дії на Курщині спонукали ворога перекинути свої боєздатні підрозділи зі Сходу, Донбасу. По різному трапляються – як підготовлені, так і не підготовлені бійці, – каже він.

Петро Гайдащук додає, що наразі на цьому напрямку активізувались російські дрони – як розвідувальні, так і ударні. Утім, українські бійці дають відсіч ворожим спробам вибити українські Сили оборони.

Старший офіцер з комунікацій 80 Галицької бригади додає, що сьогодні його підрозділу потрібні дрони різного типу: як ударні, так і розвідувальні. Наявність цих дронів дасть змогу українським десантникам берегти свій особовий склад, каже Гайдащук.

Дронів мало не буває. Також потрібні й засоби радіоелектронної боротьби, щоби боротися з ворожими дронами. Тому не будьте байдужі, – пояснює він.

Друзі ДШВ: підтримати захисників із 80 бригади

Для додаткового убезпечення бійців 80 бригади, а також полегшення їм роботи на території Курської області, кожен охочий українець може допомогти 80 Галицькій бригаді, а саме – стати Другом ДШВ.

Всеукраїнська платформа Друзі ДШВ надає можливість усім охочим здійснити одноразову пожертву або ж оформити щомісячний платіж, щоби спільними зусиллями наблизити день перемоги над російським агресором.

Стати Другом ДШВ – просто, варто перейти за посиланням, обрати бригаду, яку ви хочете підтримати (наприклад, 80 ОДШБр), або ж спрямувати грошову допомогу на загальний фонд проєкту Друзі ДШВ, з якого будуть розподілені кошти на найактуальніші потреби українських десантників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: 80 окрема десантно-штурмова Галицька бригада ДШВ ЗСУ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 20:00:54