Україна і світ

Полегшити героям фізичні страждання: у Львові створюватимуть центри лікування болю


Герої без болю – так називається проєкт, метою якого є створення Центрів лікування болю у трьох медичних закладах Львова: лікарнях Святого Пантелеймона, Святого Луки та Святого Миколая.

Поранені страждають від болю – фантомного, гострого, хронічного

Захисники України, які отримали важкі поранення на полі бою, щоденно стикаються з нестерпним болем. Вони переживають фантомний біль від втрати кінцівок, гострий біль від травм та хронічні страждання після тривалих операцій.

– Я просто терпів та й усе! Коли відірвало кінцівки, я думав, що той біль найстрашніший, але помилявся, – говорить 24-річний Максим Жаданов.

Хлопцю поблизу Авдіївки ворожий дрон посік всю праву сторону, штурмовик втратив руку й ногу.

Вже пів року життя Максима – це лікарні та знеболювальне тричі на день. Йому здається, що препарати не допомагають, він просто звик до болю…

Аби полегшити цей біль і дати шанс на життя без страждань таким, як Максим Жаданов, благодійний фонд Незламні, Національний реабілітаційний центр Unbroken  разом із благодійною платформою dobro.ua запускають новий проєкт Герої без болю.

Завдяки створенню повноцінного відділення команда з лікарів-анастезіологів, неврологів, нейрохірургів зможе забезпечити лікування до 200 пацієнтів в день.

Якими будуть Центри лікування болю

Передбачається, що спеціалізовані підрозділи будуть забезпечені сучасним обладнанням, необхідним для проведення інтервенційних процедур зі знеболення. Серед методик, які застосовуватимуть лікарі: блокада нервів, пульсуюча радіочастотна терапія (PRF), епідуральні ін’єкції та інші інноваційні процедури.

Проєкт дозволить зменшити фізичні страждання наших воїнів і цивільних, які постраждали від війни, та допоможе їм повернутися до повноцінного життя, не залежати від знеболювальних препаратів, зміцнити свою психологічну стійкість.

– Лікування болю завжди було складним, тому що його неможливо виміряти. Одне й те саме подразнення може викликати різний ступінь болю в різного пацієнта, – говорить медична директорка Першого медоб’єднання Львова Наталія Матолінець.

За її словами об’єднання, до складу якого входить і Центр Unbroken/Незламні має амбітний план: зробити повноцінний Центр лікування болю із ургентною службою гострого болю, в тому числі фантомних проявів болю (один із найскладніших для лікування процесів).

Скільки грошей потрібно зібрати

– Ми маємо відремонтувати, облаштувати і закупити найкраще обладнання для операційних у трьох лікарнях для проведення високотехнологічних втручань, – каже виконавчий директор фонду Незламні Олександр Кобзарев.

За підрахунками для цього потрібно 67 млн гривень.

Сьогодні всім зрозуміло, захисникам і цивільним українцям потрібні центри лікування болю — спеціалізовані медпідрозділи, де діагностуватимуть, лікуватимуть, контролюватимуть різні види болю: гострий, хронічний та біль, пов’язаний з військовими травмами.

Львів’яни роблять перший крок. Долучайтеся.

Посилання на збірhttps://dobro.ua/project/heroes_without_pain/

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Благодійний фонд Unbroken/ Незламні 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-01 17:43:58