Україна і світ

Пріоритетом буде власна продукція: Естонія змінить структуру військової допомоги Україні

Фото: Unsplash

Естонія хоче реструктурувати військову допомогу Україні таким чином, аби у ній домінувала продукція естонських підприємств.

Про це в естонській телевізійній програмі новин заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкура, пише агентство ERR.

У 2024 році Естонія виділила Україні військової допомоги на близько 100 млн євро. Надалі країна має намір продовжувати таку ж політику, проте у структурі допомоги очікуються зміни.

– Ми сказали Україні, що даватимемо те, що ми (самі, – Ред.) виробляємо і будемо явно спрямовувати ці гроші в естонську економіку, в естонську оборонну промисловість. Тому в нас тривають переговори з українцями про те, у чому полягають наші можливості, – заявив міністр оборони.

Військова допомога від Естонії

За оцінкою Певкура, естонська оборонна промисловість здатна виробляти продукції більше, ніж на 100 млн євро на рік. Зараз продовжується уточнення потреб України, аби адаптувати продукцію під ці потреби.

–  Ми передали Україні (інформацію, – Ред.) про наші можливості й тепер намагаємося знайти розумний компроміс, у якому враховуються їхні пріоритети й наші виробничі можливості. Виробництво теж має швидко підтягуватися, якщо (потрібні, – Ред.) якісь специфічні вироби, – зауважив міністр оборони.

Після отримання списку пріоритетної для України продукції, Естонія планує організувати державні тендери. Як зауважив Певкур, у них могли б брати участь усі естонські підприємства, які виробляють необхідну продукцію.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Міністр оборони зауважив, що вся естонська продукція військового призначення, що до цього часу постачалася до України, має лише позитивні відгуки й була необхідною. Серед такої продукції, зокрема, засоби аналізу бойової обстановки, безпілотники виробництва Threod, військові катери та протидронові рушниці виробництва Rantelon.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-01 16:52:11