Україна і світ

Яка демографічна ситуація та яке співвідношення чоловіків і жінок в Україні

Фото: Pexels

Через повномасштабне вторгнення, Україна переживає велику демографічну кризу. Яка демографічна ситуація та яке співвідношення чоловіків та жінок в Україні – читайте на Фактах ICTV.

Яка демографічна ситуація в Україні

Офіційний перепис населення відбувся у 2001 році. На той час, згідно з отриманими даними, в Україні проживало 48,5 млн осіб. Наступний перепис населення мав відбутися у 2013 році, потім у 2016 році, у 2020 році та у 2023 році, але цього так і не сталося. В умовах війни це зробити неможливо. Тому можна тільки спрогнозувати, яка демографічна ситуація буде в Україні в найближчі роки.

В ООН спрогнозували, наскільки може скоротитися населення України у найближчі роки. У доповіді Перспективи світового населення 2024 року йдеться, що до 2100 року населення скорочуватиметься й становитиме до 15,3 млн осіб.

На початку повномасштабної війни ООН оцінювала чисельність населення у 36,7 млн осіб. Прогнозувалося, що до 2050 року Україна буде серед країн, де населення скоротиться на 20% – до 29,4 млн.

Звіт ООН за 2024 рік показує, що чисельність населення України до 2100 року може скоротитися наступним чином:

  • 2030 рік – 38,5 млн осіб;
  • 2050 рік – 32,2 млн осіб;
  • 2069 рік – 25,1 млн осіб;
  • 2081 рік – 20,9 млн осіб;
  • 2091 рік – 17,8 млн осіб;
  • 2100 рік – 15,3 млн осіб.

Своєю чергою заступник директора Інституту демографії Олександр Гладун вважає, що, напевно, прогноз ООН був розроблений з урахуванням війни та відсутності жодних заходів демографічної політики. Насправді ситуація не така вже й критична.

Річ у тім, що довгострокові прогнози треба розглядати більше як попередження. За найпесимістичнішими прогнозами для України в довгостроковій перспективі може відбутися скорочення населення до 25 мільйонів. Але, навіть якщо чисельність населення буде стрімко скорочуватись, можливе буде демографічне заміщення, тобто населення буде замінюватися людьми, які мігруватимуть з інших країн.

Раніше аналітичний центр Український інститут майбутнього (UIF) зазначав, що на початок травня 2023 року кількість населення в Україні становила 29 мільйонів. З них 17 млн осіб є економічно неактивними: 8 мільйонів — пенсіонери, а 4,8 млн — діти віком до 15 років.

Економічно активне населення становить 12 мільйонів, з них:

  • працевлаштовані особи – 9,1 – 9,5 млн;
  • безробітні – 2,5 – 2,9 млн.

UIF зазначає, що існує реальна загроза того, що через кілька років в Україні не буде кому створювати ВВП і відбудовувати країну, оскільки 8,6 млн українців не повернулися в Україну з початку повномасштабного вторгнення. Тому питання демографії на сьогодні є пріоритетним і потребує невідкладних заходів.

Міністерство соціальної політики України пропонує створення спеціальних умов для підвищення народжуваності та підтримки сімей. Для цього пропонуються спеціальні сценарії змін:

  • інерційний сценарій – передбачає реалізацію вже наявної системи державної підтримки населення з урахуванням демографічної ситуації в країні;
  • сценарій змін – передбачає ухвалення спеціальних стратегій з метою забезпечення гідного рівня життя кожного українця й, відповідно, підвищення народжуваності.

Своєю чергою, Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України спрогнозував чисельність населення України до 2037 року. Олександр Гладун, заступник директора з наукової роботи, розказав, що демографічні проблеми в Україні накопичувалися роками.

Після 1992 року спостерігалося скорочення населення України, оскільки кількість померлих весь час перевищувала кількість народжених. У 2021 році цей коефіцієнт приблизно дорівнював 1,1. Станом на 2024 рік, на думку експерта програми Освіта Українського інституту майбутнього Миколи Скиби, індекс скорочення населення складає понад 1,0%

В Інституті демографії та соціальних досліджень також зазначили, що станом на зараз кількість біженців, які перебувають за територією України, становить приблизно понад 6 млн. Проте прогнозується їх повернення в Україну у 2024 році. Так, за прогнозами, кількість населення у цьому році має сягати приблизно 34 млн осіб.

Фахівці спрогнозували подальше скорочення чисельності населення й приблизно оцінили, що на початок 2037 року в Україні буде 30-31 млн населення (прогноз був зроблений по всій території України, включаючи Крим і ОРДЛО). Тобто до 2037 року смертність, на жаль, буде перевищувати народжуваність.

Аналіз співвідношення чоловіків та жінок в Україні

Інститут демографії та соціальних досліджень спрогнозував, що сумарний коефіцієнт народжуваності в Україні буде на рівні 1,3 – це менше, ніж потрібно. Проте після війни очікується збільшення тривалості життя – в чоловіків до 68 років, у жінок – до 68 років.

За даними Мін’юсту за перше півріччя 2024 року (з січня по червень 2024 року) в Україні народилось 87 655 дітей. Це на 9% менше, аніж за аналогічний період торік.

Якщо дивитися на співвідношення чоловіків та жінок в Україні до війни, то за даними Державної служби статистики України, кількість жінок в Україні була більшою, ніж кількість чоловіків.

В Україні від 1991 року до початку 2022 року на 100 жінок припадало 86 чоловіків. Так, за результатами всеукраїнського перепису населення, кількість жінок була 53,7% (22 млн 658,6 тис. осіб), а чоловіків – 46,3% (19 млн 558,2 тис. осіб).

Проте, аналіз балансу чоловіків та жінок в Україні прогнозує, що після війни співвідношення буде приблизно 90-91 чоловік на 100 жінок.

Фахівці вважають, що після закінчення війни значна частина жінок не повернеться до України з-за кордону, тому співвідношення чоловіків і жінок зміниться, повідомив Олександр Гладун, заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ.

На цей показник буде впливати тривалість війни – чим більший термін, тим менша вірогідність повернення.

Що стосується співвідношення чоловіків та жінок в Україні у репродуктивному віці, від 15 до 49 років, то тут, за прогнозами вчених, буде перевага чоловіків. Дані після 2025 року коливатимуться приблизно на рівні 110 чоловіків на 100 жінок.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Причина в тому, що більша частина жінок цієї вікової групи за кордоном, і вони, за прогнозом вчених, не повернуться до України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-25 15:57:49