Україна і світ

Професії майбутнього в Україні: які фахівці будуть потрібні в найближчі роки

Фото: Pexels

Перед Україною у найближчі роки буде стояти багато викликів. Щоб відповідати на них та бути конкурентоспроможними, необхідно опановувати нові навички.

Які професії будуть популярними в майбутньому, які навички потрібно опанувати у найближчі роки — дізналися Факти ICTV.

Які професії будуть популярними в майбутньому

Експерт з напряму Освіта Українського інституту майбутнього UIF Микола Скиба розказав про навички майбутнього, які професії будуть набувати популярності через 3-5 років та що очікує ринок праці України у майбутньому.

Микола Скиба зазначив, що є чіткі, стандартизовані види діяльності. Це професії, у яких є свій стандарт та чіткі уявлення про функції, які виконує людина (наприклад, зварювальник, водій тощо). Проте є й ролі або спеціалізація, де ми можемо говорити вже не про професії, а більше про навички. Особливо там, де людина поєднує або комунікує їх з різними групами. Де є перетини цих професій. Це здебільшого керівні або лідерські ролі.

Розгляньмо професії, які набудуть популярності в Україні у найближчі роки.

Оператори дронів

За словами Миколи Скиби, у найближчі роки вимальовуватимуться такі професії, як оператори дронів: літальних, наземних, надводних, підводних тощо. Вони будуть використовуватись як для цивільних, так і для військових професій. У майбутньому все більше апаратів будуть автономними або напівавтономними й, відповідно, буде необхідне віддалене керування. Це пов’язано і з безпековими чинниками, і з екологічними, і просто з автоматизацією.

— Такі професії як оператори безпілотних апаратів вже використовуються. В найближчі роки буде збільшуватись їх використання в агросекторі, в ДСНС тощо. Вони набувають популярності через те, що можуть виконувати велику кількість функцій, наприклад, спостереження. У цивільному використанні  — це контроль за лісовими господарствами та агросектором, моніторинг посівів, внесення добрив, пестицидів та додаткових функцій, — зазначив Микола Скиба.

Перспективу використання дронів є й в агросекторі. Тому що сучасні комбайни та трактори технічно можуть працювати без водія, особливо коли це поле більш-менш рівне та є якась розмітка. На сьогодні вже є така можливість і надалі вона буде тільки збільшуватись.

— В цьому є потреба, тому що, по-перше, зменшилась кількість людей в цьому секторі. Дуже багато людей були мобілізовані, на жаль, багато загинуло або отримало незворотні зміни у своєму здоров’ї, які будуть заважати сісти за кермо. Це означає, що буде більша потреба у безпілотному використанні техніки. В результаті зміниться трудова функція та вимоги до кваліфікації, — розказав експерт.

Data- і бізнес-аналітика

Якщо збільшується потреба у безпілотному використанні техніки, то, відповідно, зростає й потреба в людях, які будуть писати софти. Тобто виникає необхідність в розробці технологічних рішень та програмних продуктів.

Безпілотні апарати генерують багато даних, які потрібно обробляти та ухвалювати рішення. Виникає потреба в Data-аналітиці (Data Analyst). Це теж сучасна професія, яка буде дуже тісно пов’язана з професією оператора дронів. Необхідна буде й бізнес-аналітика, тобто робота саме з потоками даних, розуміння, як це впливає на функціонування конкретної організації або бізнесу.

— Бізнес-аналітика має враховувати всі дані, які надходять. Це можуть бути, наприклад, автівки, що рухаються до кордону або з кордону, техніка, що на полях. Також необхідно розуміти, як це буде впливати на прибуток, аудиторію та партнерів. Управління все більше переходить на модель даних. І тут з’являються не лише професії, а й нові ролі, — зазначив Микола Скиба.

Буде більша потреба в керівниках, які вміють ухвалювати рішення на основі даних, на основі аналітики і які можуть це робити в умовах значної невизначеності. Важко сказати, що це професія, це більше роль, яка потрібна на рівні організації, підрозділу організації, проєктної групи, громади чи міста, в якому керують ці бізнеси.

Необхідні нові ролі в системі та системний підхід. Тобто необхідна людина, яка здатна мислити системно. Керівник, окрім того що він має бути лідером та працювати з даними, він ще має розуміти цю систему. Кожен, хто претендує на ухвалення рішень в організації або проєкті, має володіти такими скілами.

Штучний інтелект

Експерт з напряму Освіта зазначив, що у майбутньому зростатиме роль різних застосунків зі штучним інтелектом. Відповідно, для того, щоб він функціонував, потрібна така професія, як спеціаліст машинного навчання, і це цілий великий сектор, який зростає.

— Тому що це, з одного боку, ті ж самі дрони. Вони можуть бути як керовані оператором, так і може бути версія дронів, які керуються штучним інтелектом. Одна система може керувати сотнею таких дронів. В такому разі цей комплекс потрібно навчати, відповідно зростає професійна ніша спеціалістів машинного навчання, — розказав Микола Скиба.

Звичні професії нікуди не зникають

Але, попри прогрес, нікуди не зникають звичні професії, які будуть популярними й надалі. Тому що всі ці машини або дрони потрібно обслуговувати.

Наприклад, складний софт зі складною частиною прописаний спеціалістами з авіоніки та мехатроніки, комбайн рухається безпілотно, але все одно є ходова частина, є якісь механізми, які потрібно обслуговувати, і для цього потрібні автослюсарі.

Тобто такі професії в найближчі декілька років залишаються. Не можна їх назвати професіями майбутнього, але можна говорити, що це ті професії, на які буде попит. Це ті професії, в яких у нас є дефіцит спеціалістів через відтік кадрів, тому вони теж мають бути на радарах, — зазначив експерт.

Спеціалісти з логістики та з обслуговування інфраструктури

У найближчі роки обов’язково будуть потрібні спеціалісти з логістики та з обслуговування інфраструктури, такі як залізнична та дорожня мережа. У майбутньому набуде популярності системний підхід та професії, які об’єднують менші.

Наприклад, у комунальному господарстві одна з найпоширеніших потреб — це сантехнічні системи. Незалежно від того, чи це місто, чи громада, там є водопостачання та тепло. Якщо ми беремо сучасні будівлі, то для обслуговування вже недостатньо мислити як раніше. Потрібно мислити системою цього будинку, відповідно, вже виростає така професія як сантехнічний інсталятор систем.

— Якщо у звичному розумінні це слюсар-сантехнік або інженер, то на сьогодні, через те що все більше одна система впливає на іншу, на перетині в нас виростає нова професія — інсталятор сантехнічних систем. Це фахівець, який, наприклад, поєднує монтування теплої підлоги, подання води, розуміє, як подається енергія і так далі. Це тільки один приклад, а таких може бути ще десяток різних, — зазначив Микола Скиба.

Буде потрібен спеціаліст з енергооптимізації, тому що вартість електроенергії незабаром буде дорожчати, тому вже не достатньо бути просто електриком, який робить певну роботу. Необхідна людина, яка підбирає та встановлює обладнання так, щоб воно споживало менше енергії та було більш ефективним.

Які ще професії будуть популярні в Україні у найближчі роки

Медичні технології

Оскільки в сучасному світі виникають не тільки нові професії, а цілі сектори та індустрії, то там також будуть виникати нові професії. Це медичні технології, які мають обслуговувати величезну потребу в нових апаратах, перед усім це протезування та все, що буде його стосуватись. Наприклад, виробнича потужність і мережа сервісних майстерень.

— В сучасних реаліях необхідно виробляти протези, до них треба робити комплектування, їх необхідно обслуговувати, тобто для цього мають бути окремі спеціальності. І люди, які з цим вміють працювати.

Чому саме медтех з приставкою -тех? Бо щоб забезпечити повноцінну реабілітацію та інтеграцію, наприклад, ветеранів війни, необхідні біонічні протези. Тобто надалі все більше будуть використовуватись біонічні протези.

А це означає, що мають бути люди, які їх виробляють, налагоджують, супроводжують людину з протезом в процесі реабілітації. Це безпосередньо фізичні реабілітологи, тобто люди, які розробляють комплекс фізичних вправ.

Ця професія є і зараз, тільки вона існує в маленьких нішах. А оскільки на сьогодні з’являється цілий ринок, індустрія медтеху, то надалі буде зростати потреба в фізичних реабілітологах, в консультантах, в тих, хто буде супроводжувати технологічно роботу різних девайсів, які полегшують реабілітацію, — зазначив експерт.

Психологічна реабілітація

До професій майбутнього можна віднести й психологічний момент — психологічну реабілітацію, психологічний супровід. І тут може бути потрібна робота з психологічною травмою, може навіть с ПТСР, хоча це частковий випадок ширшого підходу — це робота з травматичним досвідом.

Основами психології має володіти кожен керівник чи керівниця. З іншого боку, мають бути спеціалісти, які саме на цьому спеціалізуються та є фахівцями з подолання травматично-психологічного досвіду. Необхідна буде адаптація людей, які повертаються з війни до цивільного життя або повертаються із полону, із вимушеної депортації та реінтегруються.

— Тобто виникає цілий великий сектор, який включає клінічну психологію, клінічну психотерапію від фізичної реабілітації до виготовлення різноманітних пристосувань та девайсів. Це не просто одна професія. Це цілий сектор, в якому ми маємо потребу в Україні, — зазначив Микола Скиба.

Біотехніка

У перспективі можемо говорити про біотех як відгалуження медтеху. Це більше фармація, нові препарати, навіть нове харчування. Виникне цілий сектор, пов’язаний з використанням сучасних технологій в біо. Це такий напрям як генна терапія та синтетична біологія.

Відповідно, з’являться такі ролі, як дослідники, які в цьому працюють, які поєднують багато компетентностей, наприклад в IT та біології. Але з іншого боку, будуть необхідні й окремі спеціалісти – аналітик генної інформації, генний терапевт.

— Це перспектива, звичайно, не трьох років, а трохи більше. Хоча на сьогодні в Україні вже є такі фахівці, але в майбутньому ця професія буде поширюватись і, відповідно, в неї має бути залучено більше людей. Це вже біотех, який іде поруч з медтехом. Це теж індустрія, яка додається, — сказав експерт.

Для неї буде створена окрема інфраструктура — мережа лабораторій, мережа різних постачальників, реактивів та реагентів. Вона буде зав’язана з даними, про які ми говорили на початку. Тут так само буде потрібен аналіз, обробка та зберігання даних. Можемо окремо казати про інженерів та спеціалістів хмарних обчислень. Тому що чим більше даних, тим більше потрібно місця для їх зберігання. На сьогодні необхідно готувати великі хмарні потужності.

Спеціалісти з хмарних обчислень та кібербезпеки

У майбутньому буде все більше чутливих даних, які необхідно зберігати локально. Відповідно, будуть потрібні інженери, які вміють проєктувати великі серверні, які потрібно буде захищати, підключати засоби захисту як фізичного та і кібер. Відповідно, будуть потрібні спеціалісти з кібербезпеки.

— Це професія сьогодення, тому що в нас є понад 50 університетів, які вже на сьогодні готують спеціалістів з кібербезпеки. Але оскільки потреба буде зростати, ця професія буде розширюватись. Тобто хтось буде інженером з кібербезпеки, хтось буде інспектором з кібербезпеки, хтось буде, наприклад, спеціалістом з активного захисту, спеціалістом з побудови та відбиття кібератак. Тобто це буде розгалужуватись, — зазначив Микола Скиба.

Цифрова інфраструктура буде розростатись, кількість даних буде збільшуватись, тому буде виникати проблема зі звичним зберіганням даних. У майбутньому постане питання, як зберігати та захищати таку кількість даних. І навколо цього буде побудований великий сектор.

Де навчатися професіям майбутнього

Микола Скиба розказав, що підвищенням кваліфікації, тобто неформальною освітою, займаються спеціальні організації, які отримують підтримку Мінцифри на Дія.Освіта.

Була навіть така програма, де кошти йшли від міжнародних донорів, Мінцифри вибирало школи, які організовували такі курси для людей, що були готові увійти в цю сферу, маючи певний бекграунд. Наприклад, працювати програмістом чи інженером.

— Звичайно, сьогодні є завдання, щоб університети також включили такі курси, але там процеси йдуть повільніше. Тому можемо говорити, що на сьогодні виростає ще цілий сектор освітніх технологій.

Освіттех — окрема індустрія, яка розробляє цілі апаратно-програмні комплекси або навчальні платформи. На сьогодні в них також є потреба. Спеціалісти, які розробляють спеціальні програми, враховують те, що люди навчаються все життя й іноді поєднують навчання формальне (магістратура, офіційні курси підвищення кваліфікації) і мікронавчання. Тобто надалі будуть потрібні спеціалісти, які зможуть поєднати всі ці досвіди й розробити для людини індивідуальний план навчання.

— Я думаю, що воно буде вирішуватися саме в такому ключі, такими траєкторіями професійного зростання й навчання. Це окрема роль ментора, але з іншого боку, спеціаліста-консультанта – такого собі тьюта. Зараз професія тьюта вже є в приватних школах та в приватній освіті. Так само вона буде потрібна й для дорослих, — зазначив експерт з освіти.

Що стосується студентів, то вони вже навчаються. По-перше, є дуальний метод освіти у вищій освіті, коли програми розробляються спеціально компанією або роботодавцем з майбутніми фаховими асоціаціями і закладами освіти. Тож щось відбувається на робочому місці, щось відбувається безпосередньо в закладі освіти. Це комплексна, спільна програма.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Щоб потрапити на таке навчання, треба дивитись, де є таке партнерство освіти та бізнесу, й надавати перевагу таким університетам чи коледжам.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-25 16:27:39