Львівський портал

Львівські лікарі видалили паразита у 5-річного хлопчика після укусу комара

Хірурги Центру дитячої медицини у Львові видалили з-під шкіри 5-річного хлопчика підступного паразита – дирофілярію. Про це повідомили у пресслужбі Центру.

Мама дитини розповіла, що безболісна пухлинка з’явилась у сина давно. Спершу цей новоутвір на стегні не турбував дитину. Однак нещодавно з’явились ознаки місцевого запалення: почервоніння та болючість, підвищилась температура у місці припухлості, з’явився абсцес. На УЗД візуалізувалось доброякісне утворення підшкірної клітковини.

«Спершу ми подумали про епідермальну кисту, яка часом трапляється у дітей. Оскільки патологія мала ознаки інфікування, прийняли рішення про хірургічну евакуацію нагноєння. Після місцевого знечулення і розкриття новоутвору виявили нематоду – гельмінт роду Dirofilaria. Паразита видалили й скерували на підтвердження діагнозу у паразитологічну лабораторію Львівського обласного клінічного діагностичного центру», – розповів керівник Клініки спеціалізованої хірургії Богдан Романишин.

Хірург каже, що у нашій лікарні це уже друга дитина з дирофіляріозом за цей рік. Загалом фахівці Центру щорічно фіксують 2-3 випадки цього паразитарного захворювання.

Дирофіляріоз передається через укуси інфікованих комах, зокрема комарів, які контактують із зараженими тваринами. Інкубаційний період може тривати від одного місяця до двох років. Хоча паразит не передається від людини до людини, він може мігрувати в тілі на значні відстані. Найпростіший спосіб захисту – це використання репелентів під час прогулянок, пояснила керівниця відділу інфекційного контролю Оксана Пушкарьова.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-25 17:26:17