Суспільне мовлення

“Тут мій дім”: у Львові відкрили виставку фото у форматі 360 градусів

У Пороховій вежі у Львові відкрили виставку “Тут мій дім”. Фотограф Дмитро Малишев робив панорамні світлини наслідків російського вторгнення із початком повномасштабної війни. Разом з автором і керівником проєкту “360.in.ua” Тарасом Волянюком вони створили понад 1600 світлин з майже 250 локацій у 39 населених пунктах Київщини, Харківщини, Миколаївщини, Херсонщини та інших регіонів.

Деталі Суспільному розповіли Дмитро Малишев і Тарас Волянюк.

За словами Тараса Волянюка, це найбільший проєкт в Україні, який показує наслідки російсько-української війни за допомогою панорам, фото у форматі 360 градусів і віртуальної реальності. Серед фото на виставці — літак “Мрія”, зруйнований 27 лютого 2022 року.

“Це окрема експозиція, присвячена зруйнованій “Мрії”. Це окрема історія, вона особиста, бо я завжди казав: “Цей літак — моя мрія”, бо знімав її у 2016 році. Я піднявся на вантажний відсік, так заліз туди. Я дійшов до цих дверей, вони зачинені були. Мене попередили, що все може бути заміновано, і, відверто кажучи, я хвилин десять стояв, думав, але я розумів, що якщо я цього не зроблю, то такого віртуального туру не буде”, — розповідає Дмитро Малишев.

Світлина літака “Мрія”, зруйнованого 27 лютого 2022 року. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

На третьому поверсі Порохової вежі глядачі можуть побачити фото зруйнованих будинків.

“Така наша заголовна фотографія. Ви бачите кров, це реально кров, це Миколаївська обласна державна адміністрація і це будівля, в якій загинуло понад 40 людей. Це Київщина, Чернігів, Північна Салтівка, Харків і, до речі, Львів, будинок в який влучила російська ракета”, — каже Дмитро Малишев.

Світлина Миколаївської ОВА, 19 березня 2024.

Світлина Миколаївської ОВА, 19 березня 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

“Це вікно, це Північна Салтівка. Можна ніби зі свого вікна подивитись на район. Це район Харкова, де влучання було практично в кожний будинок: один будинок, тут другий, третій. Всі будинки — вони всі постраждалі”, — додає фотограф.

Світлина, зроблена із вікна на Північній Салтівці, 19 березня 2024.

Світлина, зроблена із вікна на Північній Салтівці, 19 березня 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

“Ми вважаємо себе медійним проєктом, якого, ймовірно, не буде достатньо для судів, але буде достатнім для того, щоб показати наскільки масово Україна постраждала від російського вторгнення”, — розповідає Тарас Волянюк.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В межах проєкту “360 war” наслідки війни в Україні почали оцифровувати із весни 2022. Виставка в межах проєкту відкрилась в Україні вперше. У Пороховій вежі вона триватиме до 17 квітня.


Джерело: Суспільне мовлення України