Суспільне мовлення

На Львівщині двом полеглим військовим відкрили меморіальні дошки

На Львівщині загиблим захисникам із Великомостівської громади Червоноградського району: кіборгу Володимиру Коляді та військовослужбовцю Тарасу Стельмашеку відкрили меморіальні дошки. Таблиці встановили на фасаді реклинецької школи.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Право відкриття меморіальних дошок надали батькам Володимира Коляди, а також дружині та доньці Тараса Стельмашека.

Відкриття меморіальних дошок Володимиру Коляді та Тарасу Стельмашеку. Фото: пресслужба Львівської ОВА

Коляда Володимир Михайлович народився 21 липня 1989 року в селі Реклинець Червоноградського району. Навчався у місцевій школі. З січня 2014 року брав активну участь в Революції Гідності в складі 10-ї Сотні Самооборони Майдану, де отримав позивний “Живчик”.

24 серпня 2014 року добровільно вступив до лав Збройних сил України. Присвоєне військове звання – солдат, військова професія – снайпер.

З листопада 2014 року до вересня 2015 року воював в АТО в Донецькій області у складі військової частини польова пошта — В1611. Брав участь у боях за селище Водяне, село Опитне, Донецький аеропорт (18 січня – 23 січня 2015 року). В одному з боїв в районі село Водяне Ясинуватського району Донецької області військовослужбовець був поранений. Коляда був одним із “кіборгів”, які до останнього дня захищали Донецький аеропорт.

У квітні 2022 року чоловіка знову призвали у Збройні сили України на військову службу за мобілізацією, за спеціалізацією – розвідник. 6 травня 2022 року під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Циркуни Харківської області потрапив під мінометний вогонь росіян та отримав травму від вибухової хвилі.

Володимир Коляда загинув 9 листопада 2022 року поблизу населеного пункту Терни Донецької області.

З поміж інших нагород, Указом Президента України від 6 вересня 2022 року, за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові, Володимира Коляду було посмертно нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Тарас Стельмашек у 2014 році був мобілізований у військову частину 1 А0233 (військовий мобільний госпіталь) на посаду – водія машиніста заправної машини. У 2015 році брав участь у АТО на території Донецької області у місті Красноармійськ.

У 2021 році підписав контракт з військовою частиною А0998, 24 бригада. Із початку війни обороняв село Попасне.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

23 квітня 2022 року під час виконання службового завдання, військовий загинув на автомобільній дорозі в районі селища Новий Милятин, що на Золочівщині.


Джерело: Суспільне мовлення України