Суспільне мовлення

У Львові влаштували мітинг на підтримку Ірини Фаріон

Сьогодні, 20 листопада, біля Львівської політехніки зібрався мітинг на підтримку професорки Ірини Фаріон. Зокрема, туди прийшли працівники кафедри української мови та літератури. Також на мітингу є й ті, хто за звільнення Фаріон з університету.

Про це з місця події повідомила кореспондентка Суспільного.

Біля стін вишу зібралися викладачі кафедри української мови та літератури, аби підтримати колегу. Серед них доцентка Оксана Микитюк.

“Ми проти звільнення Ірини Фаріон з посади професора, тому що є величезна робота, яку вона завжди проводила, величезна культурно-просвітницька робота, величезна наукова робота. Я вважаю, що вона говорила зовсім інакше, вона говорила, що люди повинні дотримуватися законів України. Ми низько схиляємо голови перед військовими. А вона говорила, що воїни в публічному просторі мають говорити українською мовою”, — каже жінка.

Підтримати Фаріон прийшли її колеги з кафедри української мови та літератури політехніки. Мітинг 20 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Львів

Також за Ірину Фаріон виступили львів’яни, які колись навчалися у політехніці, та прихильники її діяльності. Так деякі учасники мітингу прийшли з плакатами “Мова — це зброя” та “Підтримую Ірину Фаріон”.

Мітинг біля Львівської політехніки, 20 листопада 2023 року

Мітинг біля Львівської політехніки, 20 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Львів

На подію прийшли і противники висловлювань та дій науковиці. Студенти НУ “Львівська політехніка” заявляють, що не хочуть, аби вона далі продовжувала викладати. Одесит Михайло, який навчається у виші, каже, раніше розмовляв російською, згодом перейшов на українську. Проте з позицією Ірини Фаріон не погоджується.

“Важка ситуація в країні, але доходити до прямої критики військових — це не є нормально. Навіть вона порушила конституційне право: свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої”, — говорить юнак.

“Неможливо зневажати військових просто через те що вони спілкуються російською мовою. Так, це неправильно, але не можна казати їм йти воювати за Росію, вона не знаходилася на фронті”, — каже студентка Анастасія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Кореспонденти Суспільного телефонували до керівниці Центру комунікацій Львівської політехніки Наталії Павлишин, аби отримати коментарі від адміністрації університету, проте ніхто ситуацію не прокоментував.

Що відомо про скандал з Фаріон

  • 4 листопада вийшов ефір програми “Рандеву з Яніною Соколовою”, де Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування “Азов”).
  • Вранці 7 листопада після інтерв’ю з мовознавицею уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Лубінець прямо не назвав прізвища Фаріон, однак його заява з’явилася на тлі скандалу з нею, який зараз обговорюють у соцмережах.
  • Також на одному із корпусів Львівської політехніки наклеїли листівки із закликами звільнити Фаріон, яка викладає у цьому навчальному закладі.
  • На сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.
  • 9 листопада у Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал з Фаріон. І заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. При цьому додали, що рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.
  • 13 листопада Фаріон опублікувала скріншот електронного листа від студента з Криму, який став на її бік у мовному скандалі, та не приховала його особисту інформацію.
  • На цей інцидент також відреагував Лубінець. Він наголосив, що звернувся до СБУ з відповідним зверненням, адже Фаріон не лише вчинила правопорушення, але й підіграла окупантам.
  • Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за чотирма статтями, а також призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій Фаріон.
  • 15 листопада мовознавицю звільнили з Національного університету “Львівська політехніка”. Університет розірвав із нею трудову угоду.


Джерело: Суспільне мовлення України