Суспільне мовлення

У Львові відбувся забіг на підтримку безвісти зниклих військових

У неділю, 29 жовтня, у Львові провели благодійний забіг на підтримку безвісти зниклих військових та їхніх сімей. Забіг провели у Стрийському парку. Акцію під назвою “Біг замість тиші” організували рідні безвісти зниклих військових.

Захід зібрав понад 120 учасників з усієї України, повідомила організаторка забігу Тетяна Тенетка.

Забіг провели, аби привернути увагу до проблеми пошуку зниклих військових. Серед учасників — Юлія Соломонюк, жінка приїхали з Житомирської області. Розповідає, її брат зник безвісти більше року тому.

“16 жовтня 2022 року він пропав безвісти в населеному пункті Одрадівка. І ми приїхали підтримати усіх рідних, у кого зникли безвісти і підтримати нашу родину. Щоб люди не забували, звертали увагу на рідних, тих, хто втратив, тих, хто в пошуках, і допомагали нам долати ці важкі моменти, не залишали нас”, — каже учасниця забігу Юлія Соломонюк.

Учасники забігу на підтримку безвісти зниклих військових. Фото: Суспільне Львів

Ще одна учасниця благодійного забігу Людмила Плотницька. Її чоловік пропав безвісти 16 жовтня минулого року. Жінка вірить, що її чоловік повернеться.

“Це були штормові дії противника між Одрадівкою та Кліщіївкою Донецької області Бахмутський район. Костя отримав поранення і з позицій не вийшов. Я звернулася в усі організації, в поліцію і в координаційний штаб, усі інші структури, шукала через волонтерів, але через те, що територія окупована, туди ніхто з волонтерів не їздить”, — розповідає жінка.

Загалом у благодійному забігу взяли участь понад 120 учасників з різних регіонів України, розповіла організаторка Тетяна Тенетка, наречений якої теж вважається зниклим безвісти.

У Львові відбувся забіг на підтримку безвісти зниклих військових

Тетяна Тенетка — організаторка та учасниця забігу. Фото: Суспільне Львів

“Сім’ї живуть в суцільній невідомості. Вони не мають жодної точної інформації про своїх рідних і це дуже важко. Більшість уже півтора року так живуть, від початку війни”, — говорить Тетяна Тенетка.

Родичі та близькі пробігли 3 км у Стрийському парку на підтримку безвісти зниклих та їхніх сімей. Захід підтримав і Координаційний штаб з питань з поводження з військовополоненими, офіс якого працює у Львові і допомагає родичам військовополонених та зниклих безвісти.

У Львові відбувся забіг на підтримку безвісти зниклих військових

Благодійний забіг на підтримку безвісти зниклих військових “Біг замість тиші”. Фото: Суспільне Львів

“За офіційною статистикою Міністерства внутрішніх справ, у нас є 26 тисяч зниклих безвісти. З них 11 тисяч — цивільних і 15 тисяч військовослужбовців. Ми допомагаємо в цих питаннях, щоб родичі розуміли, куди треба звертатися. Які їхні дії, які їхні гарантії соціальні щодо забезпечення цих сімей, коли воїн знаходиться в полоні або він зараз безвісти зниклий”, — каже старший консультант координаційного штабу з питань з поводження з військовополоненими Роман Федоришин.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На заході також збирали донати, які скерують до фонду “Повернись живим”. По завершенню забігу усім його учасникам вручили дипломи.


Джерело: Суспільне мовлення України