Суспільне мовлення

“Ми їхали в нікуди”: вчителька із Краматорська евакуювалась до Львова та продовжує викладати

Діана Ростовська — вчителька фізкультури з Краматорська. З рідного міста вона з родиною виїхала у березні 2022 року. Це сталося за тиждень до того, як у краматорський вокзал влучила ракета. Зараз жінка мешкає з дітьми у Львівській громаді та займається зі своїми учнями онлайн. А її чоловік захищає Україну.

Діана Ростовська разом з дітьми виїхала із рідного міста менш ніж за місяць після повномасштабного вторгнення російської армії. Зараз жінка мешкає у прихистку для переселенців.

“Коли ми приїхали на вокзал, лунала сирена. Ми сідали в потяг під сирену. Їхали ми в нікуди. Як і всі, мабуть. Дуже страшно було”, — розповідає Діана Ростовська.

Чоловік Діани — прикордонник, зараз він служить на Донеччині. Сама ж Діана розповідає, як їй вдалося адаптуватися на Львівщині.

“Я тут вже півтора року. Одразу, як тільки ми приїхали, перейшла на українську мову. Я так захотіла сама. Виїжджати за кордон я не планувала. Якось я звикла, що я живу в своїй країні. Тут я знаю і менталітет, і мову. А якщо ти виїжджаєш як усі за кордон, то треба знати мову. Ну і якось воно чуже”, — каже Діана.

Діана Ростовська. Суспільне Львів

На Львівщині жінка дистанційно продовжує працювати. Вона — вчителька фізкультури у краматорській школі. Діана проводить онлайн-уроки для своїх учнів. Для заохочення вмикає музику і сама робить вправи разом зі школярами. А для інших вимушених переселенців вчителька з Донеччини має пораду, як швидше освоїтися на новому місці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“В першу чергу — не боятися. Зрозуміло, що все нове, все незрозуміле, воно лякає. Але ми, жінки, ми можемо витримати все”, — говорить Діана Ростовська.


Джерело: Суспільне мовлення України