Суспільне мовлення

Війна та спорт: львівський спецпризначенець розповів як долає ПТСР

Сорок медалей має у своєму доробку львівський спецпризначенець батальйону поліції “Львів” Зореслав Каїнський за спортивні досягнення з 2016 року і до сьогодні.

В інтерв’ю Суспільному Зореслав розповів про повномасштабне вторгнення і спорт, як метод боротьби із посттравматичним синдромом (ПТСР).

Як почати бігати

Боєць розповідає, до 2014 року він займався змішаними єдиноборствами. Але у 2014 році пішов добровольцем у батальйон “Львів” та виконував бойові завдання у Дебальцевому.

“Потім у мене була невеличка перерва. Я займався спортом, але не дуже інтенсивно. У Дебальцевім у нас був турнічок та бруси. У Станиці Луганській так само турнік, бруси та імпровізовані гантелі зі штангою”, — каже він.

Згадує, що у 2015 році, коли перебував у Станиці Луганській, до лома причепив важелі й так займався. А також знайшов кувалду і бив нею по автомобільних шинах.

Зореслав Каїнський займається спортом у Попасній. Фото з архіву Зореслава Каїнського

А ось вперше вийшов на бігову доріжку у 2016 році. Тоді, перебуваючи у короткій відпустці, він з дружиною відпочивав у Карпатах. Там вони познайомилися зі спортсменами, які брали участь у забігу з перешкодами “Гонка нації”.

Після відпочинку Зореслав повернувся на службу. А ось його дружина зацікавилася новим викликом.

“Я був у зоні АТО. Телефонує мені моя дружина і каже: “Ми з тобою їдемо на “Гонку нації”. Я кажу: “Добре, поїдемо, подивимося”. А вона мені: “Ні, ми їдемо не дивитися, ми – беремо участь! “, — згадує майор поліції.

Тренуватися він почав у зоні АТО у вільний час. Тоді ще не мав спортивного годинника, аби контролювати себе. Бігав на відчуттях – допоки не втомлювався.

Зараз, перебуваючи в зоні бойових дій, він продовжує відтискатися та підтягуватися. Каже, що бувало й таке, що під час його тренування починалися обстріли.

“Я був на турніках, коли починалися прильоти. Бувало, що я на них і уваги не звертав: вже за звуком вмію визначати, чи це по нас, чи кудись далі”, — говорить Зореслав.

Зореслав Каїнський

Зореслав Каїнський у Лисичанську. Фото з архіву Зореслава Каїнського

Півмарафони

Після “Гонки нації” Зореслав наважився взяти участь у Львівському півмарафоні. Розповідає, що тоді пробігти 21 кілометр для нього видавалося фантастикою.

“Я дивився на бігунів, які бігли 21 км, і не розумів, як це можна зробити. Тоді я зважився тільки на 5 кілометрів. І коли я їх пробіг, мені дуже схотілося пробігти й 21 кілометр”, — говорить він.

За його словами, бігати вони почали разом з дружиною, Наталкою. І тепер вдома подружжя має дві окремі медальниці. У Наталки вона двічі більша. Тому що багато забігів Зореслав пропускає, коли виїжджає у зону бойових дій.

У 2019 році Зореслав Каїнський наважився пробігти півмарафон у Львові у своєму бронежилеті, який захищає його від кулі на війні. Він подолав 21 км за одну годину 52 хвилини та став рекордсменом Реєстру рекордів України.

Зореслав Каїнський

Зореслав Каїнський після участі у благодійному забігу у Львові, серпень 2023. Фото з архіву Зореслава Каїнського

Каже, що той забіг йому дався доволі легко. Важко було на тренуваннях. Адже раніше так багато в бронежилеті він не бігав. Тому навантаження збільшував поступово: спочатку два кілометри, потім – п’ять. А коли пробіг на тренуванні 15 кілометрів у бронежилеті, то зрозумів, що пробіжить і 21. Передбачає, що зараз би його результат був набагато кращим.

“Я маю в планах пробігти в бронежилеті повний марафон — 42 км. Але це вже буде після війни, після нашої перемоги”, — говорить Зореслав.

Каже, що отримує величезне задоволення від бігу. І порівнює відчуття від бігу зі штурмом ворожих позицій.

“Перед самим стартом відчуваю хвилювання. Коли починаєш бігти, хвилювання минає. Натомість під час долання дистанції приходить втома разом зі спокусою зупинитися та перепочити. А коли долає фініш – настає ейфорія”, — каже він.

Кросфіт

У 2020 році боєць виконав “комплекс Мерфі” на честь товаришів, які загинули у російсько-українській війні.

Цього року він повторив його. Щоправда, перебуваючи у зоні бойових дій. Розповідає, що за місяць до того почав потроху тренуватися.

“Ми базувалися коло соснового лісу. У нас там є перекладина, бруси, привезли з собою гирю. Тобто, ідеальні умови для того, щоби займатися спортом”, — говорить він.

Зореслав Каїнський

Зореслав Каїнський у Бахмуті. Фото з архіву Зореслава Каїнського

Також йому вдалося виконати комплекс “Metro4308”. Цей комплекс спортивних вправ розроблений на честь бійця “Азову” Станіслава Партали (позивний “Метро”), який загинув 2 березня 2022 року від важких поранень, отриманих під час бою з росіянами. Комплекс складається з 4 км бігу та 308 бьорпі.

“Цей комплекс досить складний. Пробігти чотири кілометри – це не проблема. А ось зробити 308 бьорпі – це вже важко”, – зазначає Зореслав Каїнський.

Трейли

За словами Зореслава Каїнського, під час півмарафонів йому вже не хочеться зійти з дистанції. Думки про втому до нього приходять під час трейлів, коли він біжить 50 км і більше.

“Найважчий забіг – трейл на 54 км з набором висоти у 3,5 км у Татарові. Я тоді ще бігав без палок. На той момент — це був мій перший такий тривалий забіг. Важким він був, бо постійно треба було бігти вгору. Ти йдеш у ту гору, а вона – не закінчується. Ти все йдеш – а вона все не закінчується”, — говорить боєць.

Зореслав Каїнський

Зореслав Каїнський під час трейлу. Фото з архіву Зореслава Каїнського

Попри те, що йому вже довелося подолати один повний марафон, він вважає, що марафони та півмарафони – це не такі важкі забіги.

“Марафон ти біжиш у місті й серед людей. Там ти знаєш, що є “швидка” і пункт харчування. А у горах буває таке, що ти тривалий час біжиш наодинці. В тому і є складність. Старти бувають вночі. Ти біжиш сам, світиш собі ліхтариком. І буває трошки моторошно”, — каже Зореслав.

Говорить, що його лякає вночі зустріч з ведмедем чи вовками. Але досі цих тварин він ще не зустрічав у дикій природі.

Проте в таких забігах він бачить і хороше. Каже, мозок починає працювати краще і майор поліції розв’язує всі питання, які не зміг вирішити, сидячі вдома на дивані: і по роботі, і сімейні.

“Я не знаю як це пояснити, але під час бігу у мене з’являється купа нових ідей. До речі, я не знаю, що таке посттравматичний синдром. Мені нічого страшного не сниться. Думаю, що мені саме спорт допомагає”, — говорить боєць.

Попри те, що йому доводилося виносити загиблого побратима і поранених бійців, каже, що після того, як передав їх медикам, спокійно повернувся до щоденної роботи.

“Я досить врівноважений. Я помітив, що дехто з моїх товаришів почав курити. А мені не хочеться ані цигарки, ані алкоголю. Хоча, на початку повномасштабного вторгнення був невеличкий страх. А зараз відчуваю ейфорію, що моє покоління ввійде в історію переможцями”, — каже майор поліції.

9-10 вересня Зореслав Каїнський бігтиме трейл у 72 км. Каже, що отримує від цього задоволення: під час бігу він милується Карпатами.

“Іншим людям, щоби пройти Карпатами, треба тиждень. А я за одну ніч пробігаю їх всі. Я пробіг вже Говерлу, Петрос, Піп Іван, Бребенескул, всі гірські озера”, — хвалиться боєць.

Своїм побратимам він радить займатися спортом хоча б тому, щоби мати сили виконувати бойові завдання: ходити та бігати в бронежилеті, носити ящики з боєприпасами та виконувати іншу роботу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Говорить, що його мрію – подолати сто кілометрів трейлу – перебили росіяни. Він наполегливо готувався до цього трейлу, який мав відбутися навесні 2022 року. Але через повномасштабне вторгнення довелось його відкласти.


Джерело: Суспільне мовлення України