Суспільне мовлення

“Українське військо наче мурашник, де кожен на своєму місці”, – офіцер ЗСУ зі Львова

Перемога настане несподівано і зовсім не так, як ми цього очікуємо. Про це Суспільному розповів офіцер підрозділу 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу Роман Семчишин.

Офіцер має великий бойовий досвід: у 2014 році він з побратимами прямо з Майдану пішов захищати Україну від росіян у складі новоствореного підрозділу “Київська Русь”. Брав участь в обороні Дебальцевого. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Минулого року з перших днів повномасштабного вторгнення мобілізувався до ЗСУ. І зараз виконує завдання в районі Бахмута.

“Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, я відразу сказав, що перемога настане не скоро, не за два-три місяці. Її здобувати доведеться довго. Мої прогнози тоді були – навесні 2024 року. Зараз я все більше в цьому впевнююся”, – говорить він.

Про підрив Каховської ГЕС

За його словами, понад третину підрозділу складають бійці з Півдня України, чиї домівки та родини перебувають у тимчасовій окупації. На запитання, як вони відреагували на підрив Каховської ГЕС, відповідає, що такого не очікували, але дії ворога їх не здивували.

“Вояки сприймають це однаково діловито: це нові обставини, нові завдання, які треба виконувати. Це ж ворог, тому від нього можна будь-що очікувати. Ми не прогнозували його дії, ми щоденно виконуємо свою роботу. Наша справа не обговорювати, а виконувати бойове завдання”, – зазначає він.

Боєць нагадав, що підрив Каховської ГЕС – це не єдиний підрив, який здійснили росіяни протягом цієї війни. Так, кілька місяців тому було підірвано греблі у самому Бахмуті. Але про це так багато не говорили.

Про роботу на війні

Перебуваючи вже понад рік на лінії зіткнення, офіцер дивується тим чоловікам, котрі залишилися в тилу і намагаються уникнути мобілізації.

За його словами, у населення, котре перебуває далеко від зони бойових дій, склалося враження, що всі військовослужбовці – це піхота, сидять в окопах та стріляють по росіянах з автоматів.

“Насправді українське військо – це великий мурашник, який складається з безлічі різних підрозділів, які виконують різноманітні завдання. І навіть в одному підрозділі, в тій же піхоті, є різні спеціалісти”, — говорить він.

За словами Романа Семчишина, в одному секторі можуть виконувати завдання фахівці протилежних спеціальностей.

“В одній лісопосадці можуть зустрітися аеророзвідники, борці з безпілотниками, протиповітряна оборона, мисливці за літаками та гелікоптерами, танкісти, протитанкісти, артилеристи та інші. З боку виглядає на хаос. Але це організований хаос, в якому всі виконують свої обов’язки. Купа незнайомих людей. Але один одному навіть “паляниця” не кажуть”, — жартує він.

Про смерть та мобілізацію

“Смерть любить боягузів”, – каже боєць.

За його спостереженнями, якщо до підрозділу потрапляє людина, котра перебуває у постійному очікуванні смерті, то вони таки зустрінуться.

“Більшість панічно боїться призову, боїться загинути. Але я вважаю, що цього не варто боятися. Якщо тебе мають призвати, тебе призвуть. Краще щоби тебе призвали спокійного, впевненого, нормально налаштованого, ніж ти будеш трястися як переляканий заєць”, – переконаний офіцер.

Натомість спокійний боєць здатен враховувати всі обставини, є пильним та уважним.

На побут військовослужбовці не скаржаться – каже Роман Семчишин. Фото надав Роман Семчишин

Про побутові умови

Попри те, що підрозділ уже другий рік виконує різні завдання, військовослужбовці на побут не скаржаться.

Роман Семчишин зазначає, що незручності виникають під час переїзду з одного місця на інше.

“Переїзди бувають часто. Якщо тобі кажуть сьогодні в цій точці не ночувати, а виїхати і знайти для свого підрозділу нове місце, то є певні незручності: ти не знаєш, куди ти їдеш, де ти маєш поставити техніку, де ти маєш організувати нічліг, туалет, воду, електрику, інтернет та все інше. А якщо, крім того, ти ще виконуєш бойове завдання, то умови дуже складні. Тому що бойове завдання – це само собою. А поза тим займаєшся облаштуванням побутових умов”, – каже він.

Але, за його словами, за кілька днів все унормовується. Адже чоловіки у підрозділі міцні, будують бліндажі, копають окопи, носять будівельні матеріали та виконують іншу роботу у свій вільний час.

Бліндажі, за його словами, будують з дерева, яке везуть з Заходу України.

“Лінію фронту тримає бліндаж, куди може сховатися піхотинець. Раніше бліндажі робили з сосни та смереки. А зараз чи не з усіх порід дерев – граба, клена, ясеня, черешні. Я, як лісник, це добре бачу”, – зазначає військовослужбовець.

Про забезпечення

В день, коли ми розмовляли, бійці отримали свою тижневу пайку їжі. Часом це бувають консерви. А часом, як оце зараз, – завезли свіже м’ясо. То ж всі, хто мав вільний час, долучилися до готування.

“У нас немає холодильника. Тому все, що нам виділили на тиждень, ми маємо з’їсти за два дні. Це буде важкувато, але ми впораємося”, – жартує Роман.

Попри те, за його словами, забезпечення у бійців досить добре. Перебоїв у харчуванні не відчувають. Та й інші, потрібні речі, отримують майже вчасно.

Про місцеве населення

Боєць розповідає, що попри сильні обстріли, у селах “на нулі” життя продовжується.

“Тут ревуть корови. Вони тут пасуться. Їх хтось годує, доїть, десь вони під час обстрілів перебувають. А обстріли тут серйозні”, – каже він.

Про місцевих каже, що це добрі та співчутливі українці, намагаються допомагати військовим, щось радити та підказувати.

“Ждунів я тут не бачив. Якщо порівнювати з зимою 2014-2015 років у Дебальцевому, то тут настрої людей набагато кращі. Можливо, ще й тому, що тут – сільська місцевість: частка українців тут більша і настрої українські”, – зазначає боєць.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Попри те, що все навколо розбите від обстрілів, місцеві намагаються прибирати, косити ділянки коло дороги та прикрасити те, що ще вціліло. Роман Семчишин зазначає, що місцеве населення вірить у перемогу ЗСУ і не має наміру нікуди тікати.


Джерело: Суспільне мовлення України