Суспільне мовлення

Львівські волонтери створили багі “Гуркіт” для військових

Автослюсарі та учні Львівського училища комп’ютерних технологій та будівництва розробили багі для військових “Гуркіт”. Воно розраховане на екіпаж з трьох людей – це кулеметники і один водій. Також машина має місце для евакуації поранених та розміщення боєкомплекту. Багі оснащене камерою нічного бачення і спеціальними кріпленням для кулеметів. Невдовзі його передадуть на передову. Суспільне поспілкувалося із розробниками.

Багі розробили львів’яни Тарас Януш та Юрій Бурак. Працювали над авто на базі Львівського училища комп’ютерних технологій та будівництва впродовж дев’яти місяців. Створювали його з нуля.

“Це багі розроблено на три людини і великі вантажні відсіки. Його можна використовувати як для вивозу поранених, так і щоб доставити якусь техніку в певну точку. Практично всі деталі були виготовлені з нуля. Такі основні агрегати як двигун, коробка звичайно – це автомобільні, але решта, такі як амортизатори, пружини і тому подібне – це все було розроблено”, — каже Тарас Януш.

Багі “Гуркіт”. Суспільне Львів

Юрій Бурак і Тарас Януш займаються конструюванням багі уже 10 років. До цього робили спортивні. Потім почали переробляти їх для потреб військових та відправляти на фронт. А це їхнє перше військове багі.

“Це є повністю наша фантазія, як ми це уявили, побачили і які були запити від військових. Запити були головні – це повний привід, високий кліренс і одне евакуаційне місце лежаче повністю. Тут збільшено ресурс всіх вузлів по максимуму, тобто спортивне багі витримає в екстремальній їзді може годину-дві, а це витримає в десятки разів більше. Всі в Україні виготовляють задньопривідні багі, а це мабуть одиничний екземпляр повнопривідного багі. Загалом — це легкий тактичний автомобіль. Це машина розвідки, це машина вогневої підтримки і найголовніше — машина евакуації”, — каже Юрій Бурак.

Розробники багі Юрій Бурак і Тарас Януш, посередині — голова ГО "Пекельні кажани" Маріанна

Розробники багі Юрій Бурак і Тарас Януш, посередині — голова ГО “Пекельні кажани” Маріанна. Суспільне Львів

Також у багі передбачені спеціальні кріплення для зброї.

“Ось це повністю – все розроблене з нуля. Його не існувало. Ми його своїми силами виготовили. Тут головна перевага в тому, що можна швидко роз’єднати кулемет і він може рухатись повністю в будь-якому напрямку. Вести вогонь як по дронам, так і якщо багі стоїть десь на схилі, можна стріляти вниз”, — додає Юрій.

У багі є кріплення для зброї

У багі є кріплення для зброї. Суспільне Львів

Назвали багі “Гуркіт”. Сконструювали авто за підтримки громадської організації “Пекельні кажани”. Багі пройшло випробування по бездоріжжю і вже готове їхати на фронт.

Читайте також

Львівське підприємство розробляє тримісне багі для військових

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Відпрацьовуватимуть знищення повітряних цілей: сили ППО “Захід” отримали VR-тренажер


Джерело: Суспільне мовлення України