Суспільне мовлення

Латвія прихистила близько 45 тисяч українців: у Львові зустрілись перші леді України та Латвії

У Львові зустрілися перша леді України Олена Зеленська та перша леді Латвії Андра Левіте. Олена Зеленська подякувала латвійському народові за прихисток близько 45 тисяч українців. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

“Моя колега Андра Левіте, перша леді Латвії, за останній рік відвідує Україну вже вдруге: улітку, під час Саміту перших леді та джентльменів, спеціально приїздила в постраждалу від окупантів Бучу. А сьогодні ми з Володимиром і президентським подружжям Латвійської Республіки у Львові — місті, що стало домом для тисяч українців, які вимушено полишили свої домівки через бойові дії”, — каже Олена Зеленська.

Також Латвія прийняла на лікування понад 100 українських військових, більш ніж 500 людей з інвалідністю, зокрема 141 вихованця Бахмутського психоневрологічного інтернату. Пані Левіте взяла під патронат українських молодих мам і немовлят, які народжуються у Латвії.

“Найближчим часом у Львові відвідаємо разом також перинатальний центр, де нині народжується найбільше українців, і візьмемо участь у дуже важливій конференції –міжнародному форумі United for Justice, панелі “Боротьба із сексуальним насиллям як зброєю війни”. Це, так би мовити, юридичний “Рамштайн”, який допоможе об’єднати зусилля, щоб притягнути всіх винних у вчиненні міжнародних злочинів проти України до відповідальності”, — каже Олена Зеленська.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо про відносини Латвії та України

  • Від початку війни уряд Латвії активно підтримує Україну і допомагає її громадянам. Крім грошової та соціальної підтримки переселенцям, в країні також забороняють російську пропаганду.
  • Зокрема Латвія заборонила транслювати в країні 80 російських телеканалів, які ще залишалися доступні латвійським телеглядачам, а також розірвала угоду про співпрацю у сфері культури з Російською Федерацією.
  • Латвія 9 травня додала до “переліку небажаних осіб” російського співака Філіпа Кіркорова. Йому відтепер заборонений в’їзд у країну на безстроковий період. До “чорного переліку” увійшли російські коміки Володимир Вінокур і Євгеній Петросян, а також тренерка з художньої гімнастики Ірина Вінер-Усманова (дружина російського олігарха Алішера Усманова).
  • Країна також заявила про бажання долучитися до відбудови деяких українських міст. Зокрема 31 травня на Житомирщині з дипломатичним візитом побували посли Естонії та Латвії і представник посольства Іспанії в Україні – було заявлено, що Латвія та Іспанія також планують долучитися до післявоєнної відбудови Житомирщини.


Джерело: Суспільне мовлення України