Україна і світ

Як приготувати різдвяний штолен: рецепт


Різдвяний штолен – це не просто випічка, а історія, яка передає дух Різдва та зберігає вікові традиції.

Напередодні Різдва в багатьох сім’ях випікають штолен, який славиться не лише своїм смаком, а й глибоким символізмом. Готують цю святкову страву заздалегідь, зазвичай за 3-4 тижні до святкування, щоб вона встигла настоятися й розкрити всі аромати.

Форма і білий колір штолена не випадкові: вони символізують загорнутого в пелюшки немовля Христа. Саме тому ця страва стала невіддільною частиною німецьких різдвяних традицій.

Перша згадка про штолен датується 1329 роком у місті Наумбург. Рецептура тоді була досить скромною через піст: тісто замішували на воді з олією, без вершкового масла чи молока.

З часом цей простий рецепт трансформувався в насичений, багатий смаколик із додаванням сухофруктів, горіхів і ароматних спецій, які ми знаємо сьогодні.

Різдвяний штолен: класичний рецепт

Спробуйте приготувати цей знаменитий штолен вдома за класичним рецептом – це неймовірна смакота!

Різдвяний штолен: необхідні інгредієнти

  • 200 мл молока
  • 50 г свіжих пресованих дріжджів
  • 75 г цукру
  • 250 г вершкового масла (+ 50 г для змащування готового кекса)
  • 700 г борошна
  • 250 г смаженого мигдалю
  • 0,5 ч. л. солі
  • 50 г лимонних цукатів
  • 50 г апельсинових цукатів
  • 350 г родзинок
  • 50 г темного рому
  • сік і цедра 1 лимона
  • ванільний цукор, кориця мелена до смаку
  • цукрова пудра – для посипання
  • вершкове масло – для змащування

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як приготувати різдвяний штолен:

  1. Родзинки промити, обсушити і замочити на ніч у ромі. Борошно просіяти.
  2. Для опари молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, додати 1 ст. л. цукру і 1/4 частину просіяного борошна. Залишити на 30 хвилин в теплому місці. Коли на опарі з’являться бульбашки – опара готова, можна замішувати тісто.
  3. Всипати в опару решту просіяного борошна, додати розтоплене і охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісити тісто. Сформувати з тіста колобок, накрити його рушником і дати підійти в теплому місці.
  4. Тим часом посікти мигдаль, порізати цукати. Тонким шаром зняти цедру і вичавити сік з лимона.
  5. Тісто обім’яти, додати горіхи, цукати, родзинки (можна додати 1-2 л. рому, в якому вони замочувались), сік і цедру лимона, мелену корицю і ванільний цукор. Тісто виходить досить густе і щільне, місити його важкувато.
  6. Залишити тісто підходити на 2-3 години, за цей час слід обім’яти його 2 рази.
  7. Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну несильно розпластати, качалкою зробити поздовжні жолобки по центру і скласти вдвоє.
  8. Широке деко застелити пергаментом для випічки, викласти на нього обидва штолени на відстані один від одного не менше 5 см. Поставити у тепле місце (на плиту над увімкненою духовкою) на 30-40 хвилин, щоб тісто ще раз підійшло.
  9. Різдвяний штолен: скільки випікати. Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати штолен 15 хвилин у гарячій духовці, потім температуру зменшити до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин.
  10. Готові штолени дістати з духовки. Ще теплими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою.
  11. Повністю охолоджені різдвяні кекси загорнути в пергамент і покласти у сухе холодне місце на 3-4 тижні.
  12. У свято Різдва розмотати штолени, порізати на скибочки і подати разом з іншими святковими смаколиками.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-26 19:10:00