Суспільне мовлення

Спецтрибунал для РФ, зброя для України та вступ до ЄС і НАТО: про що говорили Зеленський та Левітс

Сьогодні, 3 березня, у Львові відбулася зустріч Володимира Зеленського та Президента Латвійської Республіки Егілса Левітса. Очільники держав підписали декларацію, яка засвідчує підтримку Латвією європейської та євроатлантичної інтеграції України. А також обговорили спецтрибунал для Росії, заморожені активи російських громадян та зброю для перемоги України.

Перемога України є основною метою війни

У Львові відбувся третій візит Президента Латвії Егілса Левітса до України від початку повномасштабної війни. Очільник Латвійської Республіки запевнив Україну в цілковитій підтримці.

“Я ще раз підкреслюю повну підтримку Латвією України. Ми будемо допомагати стільки, скільки буде необхідно, оскільки ви боретесь і за нашу свободу, і за наші цінності. Україна повинна перемогти у цій війні, це очевидно. Західні країни, країни Європейського Союзу, всі вони зараз кажуть, що перемога України є основною метою цієї війни. Немає жодних сумнівів в перемозі України”, — каже Егілс Левітс.

За словами Президента Латвійської Республіки, військова підтримка Латвією України вже перевищила 1 відсоток ВВП.

“Військова підтримка — це є для нас пріоритетом, адже протягом наступних місяців Україну чекають вирішальні бойові дії. Ми продовжуємо працювати над постачанням різноманітної військової техніки та обладнання, також переконуємо союзників у необхідності забезпечення швидких постачань зброї та здійснюємо підготовку військовослужбовців”, — каже очільник Латвії.

Егілс Левітс каже, справжній тривалий мир можливий лише за відновлення територіальної цілісності України у кордонах 1991 року.

“Ми підтримуємо мирний план президента Зеленського. Мирна формула — те, що допоможе створити довготривалий мир, який ґрунтується на нормах міжнародного права. Він передбачає відновлення територіальної цілісності України в межах кордону 1991 року. Без цього мир не буде довготривалим. Ми повинні планувати на довгий період, маючи агресивну Росію під боком. Лише Україна і тільки Україна може говорити про прийнятний для себе мир. Росія має повернутися до своїх кордонів”, — каже Президент Латвії.

Володимир Зеленський каже, під час зустрічі передав документ про першочергові потреби для оборони України.

Спецтрибунал для Росії

Під час зустрічі президенти Латвії та України обговорили необхідність створення спецтрибуналу для російського керівництва.

“Я просуватиму ідею створення спеціального трибуналу, адже жодний інший суд не може розглядати справу про злочин агресії. Звичайно міжнародний суд відіграє важливу роль задля збору доказів про вчинення окремих злочинів. Але важливо розглянути і злочин вчинення агресії, а це злочин, який вчинявся керівництвом. Немає суду, який має мандат на розгляд відповідних злочинів, саме тому є невідкладна потреба у створенні міжнародного суду, який розглядав би це питання”, — каже Президент Латвійської республіки.

Також очільники держав наголосили на необхідності подальшого тиску на Росію.

“Ми торкнулися відповідних питань, зокрема створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України, процесу підготовки голосування в Генасамблеї ООН за відповідну українську резолюцію, співпрацю з Міжнародним кримінальним судом і юридичними інституціями європейської спільноти. Один з аспектів відповідальності Росії за війну — продовження санкційного тиску”, — каже Володимир Зеленський.

Делегація Латвії та України у Львові. 3 березня 2023 рік. Офіс Президента

Заморожені активи Росії

Егілс Левітс наголосив, що заморожені активи Росії мають бути спрямовані на відбудову України.

Треба створити законодавчі та юридичні підстави для використання заморожених активів РФ з подальшим їх використанням для відбудови України у вигляді репарацій. Це може буде зроблене зараз, але може бути зроблене і після війни. Чому б не використовувати заморожені російські активи? Мова йде про понад 300 млрд доларів”, — каже Президент Латвії.

Підтримка вступу України до ЄС і НАТО

Під час зустрічі президенти України та Латвії підписали спільну декларацію, яка засвідчує підтримку Латвією повноправної євроінтеграції України, європейської та євроатлантичної інтеграції України.

“Україна боротьбою за свою свободу та вільну Європу безпрецедентно об’єднала ЄС, наша незламність протягом більше ніж року цієї повномасштабної війни беззаперечно доводить, що український внесок в євроатлантичну безпеку буде дійсно унікальним. Лише з Україною у своєму складі європейський проєкт стане дійсно довершеним, лише з Україною у своєму складі НАТО стане дійсно міцним захисником народів Європи та усіх спільних наших цінностей”, — каже Володимир Зеленський.

Президент Латвії зазначив, що Україна має повне право вступати до безпекових альянсів, зокрема НАТО.

“Латвія підтримує включення України до НАТО, як тільки умови цього дозволять. Крім того, ми допомагаємо Україні з проведенням реформ на шляху до євроінтеграційного процесу. Ми підтримуємо те, щоб перемовини по конкретним аспектам процесу набуття повноцінного членства починалися якомога раніше, цього року”, — каже Егілс Левітс.

Відбудова Чернігівської області

Президент Латвійської Республіки оголосив про готовність долучитися до відновлення України, в тому числі розмінування.

“Латвія долучиться до процесів відбудови у Чернігівській області. Новий бюджет буде наступного тижня затверджено і там окремим рядком будуть прописані кошти на відбудову Чернігівської області”, — каже Егілс Левітс.

Також сьогодні, 3 березня, відбудеться друга частина зустрічі. Президенти разом з іншими гостями братимуть участь у конференції “United for Justice”. Там обговорять питання притягнення до відповідальності РФ за воєнні злочини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • Вранці 3 березня під час візиту на Львівщину Володимир Зеленський та Президент Латвії Егілс Левітс вшанували пам’ять полеглих захисників на Личаківському кладовищі та поклали квіти до могил захисників.
  • Володимир Зеленський відвідав поранених військових у госпіталі під час робочої поїздки до Львова. У медзакладі лікуються захисники, які воювали, зокрема, на Бахмутському напрямку.
  • Попередній візит Президента України на Львівщину відбувся на початку 2023 року. 11 січня Володимир Зеленський розпочав свій візит із вшанування захисників України на Личаківському кладовищі.
  • Під час робочого візиту на Львівщину, 11 січня, Зеленський провів координаційну нараду, головною темою якої стала безпекова ситуація у північно-західних областях України.
  • Володимир Зеленский зустрівся у Львові, 11 січня, із президентом Польщі Анджеєм Дудою та президентом Литви Гітанасом Науседою. Тоді Дуда заявив, що Польща передасть Україні роту танків Leopard, а Науседа пообіцяв надати засоби протиповітряної оборони.


Джерело: Суспільне мовлення України