Суспільне мовлення

“Це має хтось робити”. Вже рік “Лікарі без кордонів” евакуйовують поранених українців

За рік міжнародна гуманітарна організація “Лікарі без кордонів” здійснила десятки медичних евакуацій. Медики їздили у прифронтові міста, аби допомогти вивезти звідти поранених українців та доставити їх до лікарень в тилу. Як працюють лікарі евакуаційного потягу, дізнавалися журналісти Суспільного.

На одну зі станцій міста прибув медичний потяг з Покровська. На момент знімань це був 87 рейс. У цей день евакуювали два десятки людей, тож поїзд був заповнений лише наполовину.

Евакуаційний потяг всередині. Суспільне Львів

Серед евакуйованих — є ті, хто постраждав від вибухів. Наприклад, Іван Клименко.

“Все пам’ятаю: у мене у вухах задзвеніло, кругом пиляка пішла. Мене з ніг збило і ногу отак підвернуло під мене. Я крикнув, син вибіг, у підвал затягнули мене назад. А тоді ж побігли до солдатів. Вони прийшли, укол зробили, забинтували”, — каже пацієнт Іван Клименко.

Забирати пацієнтів з прифронтових регіонів їздять медики міжнародної організації “Лікарі без кордонів”. У команді працюють анестезіологи, кардіологи, лікарі медицини невідкладних станів.

"Це має хтось робити". Вже рік "Лікарі без кордонів" евакуйовують поранених українців

Альбіна Жаркова. Суспільне Львів

“Ми співпрацюємо з департаментами охорони здоров’я на Сході і отримуємо запити. Відповідно до запитів, ми формуємо поїздки. І потім розподіляємо їх по регіонах Заходу України. Складно всім: і лікарням на Сході, і лікарням на Заході. І нам — тим, хто власне транспортує таких пацієнтів. Але це робота, яку хтось має робити”, — каже заступниця координатора проєкту “Медичний евакуаційний потяг” Альбіна Жаркова.

“Лікарі без кордонів” від березня минулого року евакуювали медичним потягом понад 2800 пацієнтів з різних міст України, каже Альбіна Жаркова. Поїзд щоразу їде за різним маршрутом.

“Ми працюємо з цивільними. І були різні поранення. Звичайно, дуже тяжко, коли ти бачиш поранених дітей з різними видами травм, і ампутованих, і пацієнтів зі складними пораненнями. Це дуже сумно, коли ти бачиш цю дитину”, — каже Алла Жаркова.

Як тільки потяг прибуває на станцію призначення, лікарі одразу ж поповнюють запаси ліків.

"Це має хтось робити". Вже рік "Лікарі без кордонів" евакуйовують поранених українців

Завантаження потяга медичними препаратами. Суспільне Львів

Загалом в евакуаційній команді є понад 40 медиків, в тому числі іноземних.

“Я тут вже два місяці. Загалом проведу в Україні три місяці. Я вирішила допомагати українцям, тому що тут дуже багато травмованих людей. Інколи мені бувало страшно. Але ми маємо дуже добру охорону, тож почуваємося тут безпечно”, — каже медсестра з Австрії Холлі Хаттон.

"Це має хтось робити". Вже рік "Лікарі без кордонів" евакуйовують поранених українців

Медсестра з Австрії Холлі Хаттон. Суспільне Львів

У рейсі лікарі перебувають майже дві доби. Медичний поїзд має все необхідне обладнання, в тому числі й реанімаційне, говорить медик Альбіна Жаркова. Вагони переобладнані на відділення інтенсивної терапії, є також кисневий вагон та вагон-стаціонар.

З “Лікарями без кордонів” співпрацюють також волонтери та благодійний фонд. Благодійники безкоштовно відправляють людей на лікування та реабілітацію до Німеччини. Переважно, це пацієнти літнього віку або люди з інвалідністю, говорить директор фонду Дмитро Максимович.

"Це має хтось робити". Вже рік "Лікарі без кордонів" евакуйовують поранених українців

“Це має хтось робити”. Вже рік “Лікарі без кордонів” евакуйовують поранених українців. Суспільне Львів

“Ми веземо людей на реабілітацію та лікування до міста Ганновер. Це “важкі” люди, які після інсульту, які паралізовані. Люди після травм. У Ганновері їм буде надаватися повна медична допомога. А також реабілітація. Основна мета — це поставити людину на ноги, якщо це фізично можливо”, — каже директор Благодійного фонду Дмитро Максимович.

“Лікарі без кордонів” передають пацієнтів медикам Центру екстреної допомоги, які ще до прибуття потягу чекають на евакуйованих. Частина пацієнтів залишається у Львові, декого відправляють на лікування за кордон. А “Лікарі без кордонів” одразу ж починають готуватися до наступного рейсу на Схід.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • Львів від початку війни став хабом, куди привозили поранених пацієнтів з різних регіонів України. Багато з них — у важкому стані.
  • Суспільне дізнавалось, як відбувається медична евакуація.
  • Люди проводять майже добу у поїзді. Тож у каретах швидкої допомоги є все необхідне обладнання, щоб пацієнтів довезти до лікарні.


Джерело: Суспільне мовлення України