Суспільне мовлення

Львівська правозахисниця Марта Чумало стала лауреаткою цьогорічної Премії Улофа Пальме

Заступниця голови львівського правозахисного центру “Жіночі перспективи” Марта Чумало стала лауреаткою цьогорічної Премії Улофа Пальме престижної щорічної шведської премії, яку присуджують за видатні досягнення в правозахисній роботі. Львів’янка Марта Чумало перша українка, яку нагородили цією премією. Суспільне поспілкувалось із жінкою.

Львів’янка Марта Чумало понад 20 років працює у сфері захисту прав жінок. Нещодавно вона стала першою українкою, яку номінували міжнародною премією для правозахисників.

“Для мене це був великий сюрприз, я не очікувала такої нагороди, бо ніколи на них не подаюся і не подавалась, це мої колеги, які знають мою діяльність, номінували мене на цю нагороду”, — каже правозахисниця Марта Чумало.

У Львові жінка разом з колегами заснувала центр захисту прав жінок. Там надає підтримку та юридичну консультацію постраждалим від домашнього насильства у сім’ї.

“Дві зараз категорії: домашнє насильство (воно постійно зростає серед переселенців та серед місцевих жінок) та надаємо допомогу жінкам, які зазнали сексуальних злочинів”, — каже правозахисниця Марта Чумало.

Суспільне Львів

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Марта Чумало почала активно допомагати жінкам-переселенкам.

“Це і притулки, ми маємо 7 притулків у яких проживають жінки з дітьми. І зараз ми ці притулки специфікували: в окремих притулках живуть переважно жінки окремої вразливої категорії. Наприклад, в нас є притулок для стареньких жінок, є для тих, хто має психічні розлади”, — каже правозахисниця Марта Чумало.

Для них створили спеціальний календар з історією життя кожної переселенки.

“Ми запросили фотографиню і вона зробила фото жінок, які живуть у нашому притулку, кожна жінка отримала свої портрети. Це для них також щемливий досвід”, — каже Марта Чумало.

Львівська правозахисниця Марта Чумало стала лауреаткою цьогорічної Премії Улофа Пальме

Календар з історіями переселенок. Суспільне Львів

Також у центрі допомагають жінкам на сході. Передають їм продукти та хімію. Офіційна церемонія нагородження відбудеться 1 лютого у Стокгольмській концертній залі, де проводять вручення Нобелівської премії.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Одночасно налаштував 14 терміналів Starlink: львів’янин встановив національний рекорд


Джерело: Суспільне мовлення України