Суспільне мовлення

Український санкар Антон Дукач з особистим рекордом – у топ-10 Євро. Це найкращий результат України за 15 років

Інший санкар Андрій Мандзій претендував на медаль, однак у підсумку не втримався навіть у топ-10.

Україна здобула найкращий результат за останні 15 років на чемпіонаті Європи в санному спорту в чоловічих одномісних санях. Це вдалося санкареві Антону Дукачу, який фінішував 10-м.

Чемпіонат Європи проходив у латвійській Сігулді, через тиждень після проведення там етапу Кубка світу. На тому етапі Мандзій встановив особистий рекорд, посівши дев’яту позицію – ще один українець Антон Дукач фінішував 12-м.

Перед чемпіонатом Європи українські санкарі в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт відзначали, що спробують ще покращити свої результати в Сігулді після виступу на Кубку світу.

“Можна було ще вище”. Українські санкарі хочуть більшого, попри рекордні показники на Кубку світу

Участь на турнірі у Сігулді взяли 29 санкарів. Усі вони входили до заліку Кубка світу, однак на Євро змагалися 25 спортсменів – ще чотири представляли інші континенти, тож до заліку не потрапляли.

Мандзій розпочав виступ під восьмим номером. І показав третій найкращий проїзд етапу: український санкар подолав дистанцію за 48.763 секунди, втримавши рівновагу ближче до закінчення виступу.

Результат Мандзія у першому проїзді змогли покращити лише два санкарі – австрієць Ніко Гляйршер та латвієць Крістерс Апарйодс – бронзовий та срібний призери Євро-2022. Апарйодс до того ж переміг на попередньому етапі в Сігулді. Антон Дукач також претендував на покращення особистого рекорду, його результат був десятим.

Другий проїзд Мандзій розпочинав третім з кінця – завдяки високому результату у першому. І міг орієнтуватися на результати суперників, щоб щонайменше втримати “бронзу”.

Перед Мандзієм другий проїзд провів Дукач – попри 15-й результат він зміг втриматися у топ-10. У Мандзія ж був запас у 0.3 секунди перед німцем Максом Ланенганом.

Проте український санкар не лише не зміг втримати “бронзу”, але й навіть місце у топ-10. Він показав 20-й результат у другому проїзді і посів 12-е місце.

Натомість Дукач зміг фінішувати у топ-10. І став першим українцем щонайменше за останні 15 років, який зміг показати такий високий результат: у системі офіційного сайту міжнародної федерації наявні результати усіх стартів саме з 2008 року, і за цей період часу Україна на Євро не мала фінішів у десятці.

Результат Дукача також став його особистим рекордом. На попередньому етапі в Сігулді він також оновив рекорд, посівши 12-е місце.

Санний спорт. Чемпіонат Європи

  1. Макс Ланенган (Німеччина) 1:37.588
  2. Фелікс Лох (Німеччина) +0.058
  3. Крістерс Апарйодс (Латвія) +0.085
  4. Ніко Гляйршер (Австрія) +0.245
  5. Домінік Фішналлер (Італія) +0.328
  6. Гінтс Берзінс (Латвія) +0.434

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

  • 10. Антон Дукач (Україна) +0.652
  • 12. Андрій Мандзій (Україна) +0.730

Що відомо про Андрія Мандзія та Антона Дукача

  • Андрій Мандзій виступає на рівні Кубка світу з сезону 2008/09. З того часу він змагався на трьох Олімпіадах та восьми чемпіонатах світу.
  • Найкращий результат Мандзія у загальному заліку Кубка світу – 20-е місце у сезоні 2019/20. У сезоні 2022/23 він має два найкращі результати в кар’єрі: 9-е місце (Сігулда), 10-е місце (Інсбрук).
  • 27-річний Антон Дукач дебютував на Кубку світу у сезоні 2012/13. На його рахунку виступи на двох Олімпіадах та трьох чемпіонатах світу.
  • Найкращий результат у кар’єрі Дукача у загальному заліку Кубка світу – 23-е місце в сезоні 2020/21. У сезоні 2022/23 на його рахунку перший та третій найкращі результати в кар’єрі: 12-е місце (Сігулда), 17-е місце (Інсбрук).


Джерело: Суспільне мовлення України