Суспільне мовлення

Зможуть друкувати деталі для протезів: у Superhumans центрі оголосили збір на 3D-принтер

У центрі реабілітації та протезування Superhumans оголосили про збір грошей на придбання 3D-принтера. На ньому планують друкувати деталі протезів для поранених військових та цивільних. Як повідомив Суспільному заступник медичного директора Superhumans центру Володимир Гловацький, це дозволить пришвидшити виготовлення протезу.

Петро Шемігон зараз перебуває у Superhumans центрі на реабілітації. Чоловік — десантник родом із Черкащини. Поранення отримав на Херсонському напрямку влітку. Там втратив праву ногу.

“Це був прямий постріл танка із засідки. Падаю на живіт та розумію, що з ногами відбулося щось дуже страшне. Я був повністю при свідомості. Розумів ситуацію, що відбулася. Тільки вже потім, коли перевернувся на спину, я побачив, що права нога — там мінно-вибухова травма і її нема. А ліва була повністю відкрита назовні. Її планували ампутувати “, — розповідає військовослужбовець Петро Шемігон.

Військовослужбовець Петро Шемігон. Фото: Суспільне Львів

Загалом Петру зробили 9 операцій на ногах. У нього тимчасовий протез, зараз він чекає на постійний.

“Хочу отримати протез, який мені дасть більше можливостей в житті, можливо, в подальшому в службі”, — каже Петро Шемігон.

У центрі Superhumans оголосили збір на придбання 3D принтеру, для друку деталей протезів

Центр реабілітації та протезування Superhumans на Львівщині. Фото: Суспільне Львів

Протези, як постійні, так і тренувальні, як у Петра зараз, виготовляють вручну у кілька етапів.

“Після того як ми знімаємо гіпсовий зліпок з ампутованої кінцівки, цей гіпсовий зліпок проходить формування гіпсового позитиву. Це основа, яка йде потім під формування куксоприймальної гільзи, яку вдягнуть на тіло замовника”, — говорить завідувачка відділення центру протезування Superhumans центру Вікторія Оліх.

У центрі Superhumans оголосили збір на придбання 3D принтеру, для друку деталей протезів

Майстерня протезів у Superhumans центрі. Фото: Суспільне Львів

Гіпсові основи, або ж гіпсові позитиви можуть робити на 3D-принтері. Це пришвидшить процес виробництва протезу. Попередньо підрахували, що виготовлятимуть один протез приблизно удвічі швидше.

“Технологія 3D-друку і 3D-сканування кукси дозволяє максимально швидко, якісно та точно виробити гільзу для пацієнта. Виробництво гільзи в ручному режимі зараз у світі є одним із найпоширеніших методів, але найпотужніші протезні підприємства дозволяють працювати з 3D-друком для того, щоб якісніше виробляти гільзу. І треба це впроваджувати в Україні”, — каже заступник медичного директора Superhumans центру Володимир Гловацький.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вартість принтера — 250 тисяч доларів. Долучитись до збору на принтер для 3D-друку можна на сайті Superhumans центру, або на їхніх сторінках у соцмережах.


Джерело: Суспільне мовлення України