Суспільне мовлення

Зміни в оподаткуванні: що змінилося у серпні для підприємців Львівщини

З 1 серпня 2023 року підприємці – платники єдиного податку, 1 та 2 груп, зобов’язані будуть сплачувати єдиний податок, оскільки скасовано особливу систему оподаткування єдиним податком за ставкою 2 % (“Особлива система”). У Львівській області ця норма стосуватиметься 45 тисяч підприємців – фізичних осіб.

Як пояснив Суспільному начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Львівській області Володимир Коваль, особлива система оподаткування діяла після повномасштабного вторгнення.

“Всі платники, які скористалися правом цим правом, з 1 серпня автоматично повертаються до тієї системи оподаткування, в якій вони були раніше. Для цього не треба писати жодних заяв. Якщо платник податків раніше сплачував 20 відсотків – повертається у цю саму систему; сплачував п’ять – так само повертається у цю систему”, — каже він.

Володимир Коваль також зауважив, якщо платник податків не згоден з цим, він має можливість протягом серпня подати заяву до податкової та вказати на яку саме систему оподаткування він хоче перейти.

“Є ще така важлива річ: платники податків першої та другої групи, які платять фіксований податок від мінімальної заробітної плати, з 1 серпня зобов’язані сплачувати цей податок. Минулого року вони мали право платити або не платити. З 1 серпня ця норма втратила чинність. Пільга залишилася тільки для тих територій, де ведуться бойові дії. У Львівській області бойових дій немає”, — зазначив податківець.

За його словами, у Львівській області зареєстровано 35 тисяч підприємців 2 групи та 10 тисяч першої групи єдиного податку. Але не всі вони скористалися можливістю не платити податки.

“Більшість тих, хто веде господарську діяльність на Львівщині, все одно податок сплачували. Вони проявляли позицію: заробляю гроші – сплачую податки. Люди розуміли, що державі потрібні гроші”, — каже Володимир Коваль.

Він зазначив, після того, як особливу систему оподаткування скасовано, бюджет Львівщини отримає додатково близько 12 млн гривень.

Всього ж зараз в області працює 104 тисячі приватних підприємців на єдиному податку.

“На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у Львівській області було 88 тисяч приватних підприємців. Зараз ми маємо позитивну динаміку створення нових бізнесів. Серед них — незначна кількість внутрішньо переміщених осіб, їх всього лише тисяча осіб”, — говорить він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Львівській області каже, що на Львівщині підприємці працюють у сфері ІТ, торгівлі, громадського харчування, готельних послуг та автоперевезень.


Джерело: Суспільне мовлення України