Суспільне мовлення

Зі Львівщини за кордон: що відомо про евакуацію поранених українців на лікування

Зі Львівщини декілька разів на тиждень відправляють поранених на лікування за кордон. Медичну евакуацію здійснюють бригади обласного Центру екстреної допомоги. Транспортують як поранених військових, так і цивільних – дорослих та дітей.

Евакуаційний автобус “Вікторія”, що належить Центру екстреної медичної допомоги Львівщини, декілька разів на тиждень доставляє українців на лікування за кордон. Перевозять як цивільних, так і військових, розповідає фельдшерка медицини катастроф Наталія Сало.

Фельдшерка Наталія Сало. Фото: Суспільне Львів

“Їздимо ми майже щозміни протягом вже півроку. Поранених є багато. Тепер більшість пацієнтів, які повертаються. Ми їх забираємо з міст і лікувальних закладів. Найважчі випадки — коли хворий в комі, на трахеостомах, на апаратах ШВЛ. Були такі також, що забирали навіть на паліативне лікування в Україні після лікування за кордоном”, — розповіла фельдшерка медицини катастроф Наталія Сало.

Аби помістити до автобуса пацієнтів у лежачому стані, медики використовують спеціальний підйомник.

Зі Львівщини за кордон: що відомо про евакуацію поранених українців на лікування

Підйомник для евакуації пацієнтів. Фото: Суспільне Львів

Автобус оснащений обладнанням, що може знадобитися під час транспортування. Наталія Сало розповідає, що саме можна перевірити на моніторі пацієнта:

“Бачимо показники: частоту дихання, сатурацію, пульс. І зараз поміряємо тиск. Також є балони з киснем, до яких під’єднуються кисневі маски, якщо потрібно. Також є ШВЛ-и”.

Військовослужбовець Андрій Верстак отримав поранення на фронті ще влітку. Зараз прямує до Німеччини, де його очікує операція на суглобі.

“У мене мінно-вибухове поранення ліктьового суглоба. Осколками розтрощило повністю суглоб. Також є проникаюче поранення на нозі. Тут мені повністю його вилікували, наскільки це можна було зробити”, — каже військовослужбовець Андрій Верстак.

Зі Львівщини за кордон: що відомо про евакуацію поранених українців на лікування

Військовослужбовець Андрій Верстак. Фото: Суспільне Львів

Таких реанімаційних автобусів у Львові є два. Вони здійснюють евакуацію як дорослих, так і дітей на безкоштовне лікування за кордон. Це можливо завдяки спеціальній програмі підтримки від Євросоюзу, розповідає керівник Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги Андрій Васько.

“Пріоритетом є громадяни, які отримали поранення під час війни, під час бойових дій. Але також це є як посилення нашої внутрішньої системи охорони здоров’я. Також є онкологічні пацієнти. Онкологічні дитячі пацієнти можуть бути скеровані для лікування за кордон завдяки тій програмі”, — каже керівник обласного Центру екстреної медичної допомоги Андрій Васько.

У польському місті Ряшів на пацієнтів очікує літак, що доставляє їх на лікування до різних країн Європи.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України