Суспільне мовлення

Зеленський відреагував на обшуки у волонтерів

Президент Володимир Зеленський закликав надати йому інформацію про несправедливі звинувачення волонтерів у незаконній діяльності, якщо така є.

Про це він зазначив під час спільної пресконференції з президентом Латвії Егілсом Левітсом та Прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким, відповідаючи на запитання журналістів щодо обшуків силовиків у волонтерів, передає кореспондентка Суспільного.

Зеленський запевняє, що в Україні, попри воєнний стан, усі громадяни є рівними перед законом.

“Україна – європейська держава, демократична, повинна жити за законом, кожна людина, незважаючи на воєнний стан, повинна жити за законом. Для нас дуже важливо, що після 24 числа (лютого – ред.) наша вся держава об’єднана, дуже важливо поважати роботу як волонтерів, так і правоохоронців, які з першого дня гинули не тільки на полі бою, а як і кожен громадянин, взявши зброю. Ми всі об’єднані… Сьогодні повага є до кожної людини, яка тут залишилася і допомагала будувати державу, міцну державу: і волонтери, і правоохоронці, і військові, і таксисти, які перетворилися у водіїв”, — сказав глава держави.

Він розповів про відомий йому випадок проведення обшуків НАБУ на Запоріжжі, однак зауважив, що не знає деталей справи.

Як повідомляє Укрінформ, після пресконференції президент попросив передати йому більш детальну інформацію про обшуки у волонтерів.

Що відомо про обшуки у волонтерів

8 вересня у помешканнях львівських волонтерів Святослава Літинського та Назарія Островського провели обшуки столичні слідчі та правоохоронці. Чоловіки від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну привозять автомобілі з Європи та передають на потреби армії. Досі передали вже понад 250 авто. Волонтери достеменно не знають у чому їх обвинувачують, про це вони розповіли у коментарях Суспільному. Окрім цього, чоловіки зараз перебувають за кордоном, адже поїхали по чергове авто.

Мер Львова Андрій Садовий, коментуючи обшуки у Святослава Літинського, опублікував список львівських бізнесів, які належать росіянам, та порекомендував правоохоронцям зайнятися насамперед ними, а не волонтерами. Начальник Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що справою займається поліція Києва, а”Львівська ОВА на стороні правди та справедливості”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід львівським волонтерам Олесю Дзиндрі та Юрію Музичуку, яких підозрюють у продажі авто, призначених для ЗСУ. Суд обрав чоловікам запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання на один місяць.


Джерело: Суспільне мовлення України