Суспільне мовлення

Збірна України виступить на чемпіонаті світу з карате: склад команди і розклад фіналів

Україну на турнірі представлять 15 спортсменів.

Збірна України з карате візьме участь у чемпіонаті світу-2023, який 24 жовтня стартує в угорському Будапешті. Заявку команди на турнір наводить Всесвітня федерація карате (WKF).

Чемпіонат світу з карате буде другим масштабним міжнародним турніром для “синьо-жовтих” у 2023 році. На початку сезону українські каратисти здобули два “золота” і “срібло” в одиночній сітці чемпіонату Європи та вперше в історії перемогли на Євро у чоловічому командному куміте.

Україна також виграла медальний залік Європейських ігор-2023 з карате. У червні в польському Кракові українці вибороли чотири нагороди, дві з яких – “золото” Анжеліки Терлюги та Андрія Заплітного.

На ЧС-2023 з карате Україна буде представлена командою з 22 бійців. На турнірі в Угорщині “синьо-жовті” змагатимуться у 15 категоріях.

Склад збірної України на чемпіонат світу з карате

  • Куміте (чоловіки): Нікіта Філіпов (до 60 кг), Денис Копитко (до 67 кг), Андрій Заплітний (до 75 кг), Валерій Чоботар (до 84 кг), Різван Талібов (понад 84 кг) + Валерій Чоботар, Станіслав Горуна, Валерій Сонних, Різван Талібов, Андрій Торошанко, Костянтин Цимбал, Андрій Заплітний (усі – в командних змаганнях).
  • Куміте (жінки): Катерина Крива (до 50 кг), Анжеліка Терлюга (до 55 кг), Аніта Серьогіна (до 61 кг), Галина Мельник (до 68 кг), Анастасія Степашко (понад 68 кг) + Галина Мельник, Олександра Шолохова, Еліна Сєлємєнєва, Анна Ващишин (усі – в командних змаганнях)
  • Ката (чоловіки та жінки): Ярослав Федоров та Галина Запороженко

Склад чоловічої команди на ЧС-2023 повністю повторив заявку збірної на чемпіонат Європи. Однак вперше на чемпіонаті світу Станіслав Горуна не буде змагатися в індивідуальній сітці й потрапив до складу чоловічого командного куміте.

Натомість у жінок Юлію Русу в категорії понад 68 кілограмів замінила Анастасія Степашко. Окрім цього зміни відбулися у складі на командні змагання, зокрема, лідерка “синьо-жовтих” Анжеліка Терлюга на турнірі в Будапешті буде представлена в лише індивідуальній сітці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Україна дотепер на рівні чемпіонату світу з карате здобула сім нагород різних ґатунків: дві срібні медалі та п’ять бронзових. Перші медалі на чемпіонатах світу українські каратисти здобули у 2014 році, коли бронзовими призерами стали Станіслав Горуна та Ірина Зарецька.

Медалі України на попередніх чемпіонатах світу

  • ЧС-2021 – 0 “золото” + 1 “срібло” + 2 “бронзи” = 3 медалі
  • ЧС-2018 – 0 + 1 + 0 = 1
  • ЧС-2016 – 0 + 0 + 1 = 1
  • ЧС-2014 – 0 + 0 + 2 = 2

Розклад фіналів ЧС-2023 з карате

Субота, 28 жовтня

  • Бронзові фінали: жіноче куміте (до 50 кг, до 55 кг, до 61 кг, до 68 кг, понад 68 кг), чоловіче куміте (до 60 кг, до 67 кг, до 75 кг, до 84 кг, понад 84 кг)
  • Фінали: жіноче куміте (до 50 кг, до 55 кг, до 61 кг, до 68 кг, понад 68 кг), чоловіче куміте (до 60 кг, до 67 кг, до 75 кг, до 84 кг, понад 84 кг)

Неділя, 29 жовтня

  • Бронзові фінали: командне куміте серед чоловіків та жінок
  • Фінали: командне куміте серед чоловіків та жінок

Чемпіонат світу з карате: що відомо

  • Розіграш чемпіонату світу з карате у Будапешті стане 25-м турніром в історії.
  • Дотепер найкращим турніром України на цьому рівні залишається попередня світова першість у Дубаї, де у 2021 році срібло виборола Аніта Серьогіна, а Галина Мельник та Катерина Крива – бронзу.
  • У порівнянні з ЧС-2021, заявка збірної України з карате зменшилася на два спортсмена, адже у Дубаї “синьо-жовті” делегували склад із 17 каратистів.


Джерело: Суспільне мовлення України