Суспільне мовлення

Збірна України оголосила заявку на чемпіонат Європи 2023 року з велотреку: хто увійшов до складу

На турнірі Україна буде представлена топскладом.

Збірна України з велотреку визначилися з підсумковими складами чоловічої та жіночої команд на чемпіонат Європи. Про це повідомив Національний олімпійський комітет України.

Наступний чемпіонат Європи з велотреку розпочнеться 8 лютого у швейцарському місті Гренхен. Закінчаться змагання 12 лютого. За цей період будуть розіграні 22 комплекти нагород – по 11 серед спортсменів та спортсменок. Окрім медалей учасники боротимуться за очки в олімпійській кваліфікації до Парижу-2024.

Учасники Євро-2023 з велотреку змагатимуться у спринті, кейріні, омніумі, медісоні, гіті, скретчі, гонці переслідування, гонках за очками та на вибування, у командних спринті та персьюті.

Україна на Євро з велотреку буде представлена 13 велогонщиками: шести – жіноча збірна, семи – чоловіча.

Склад збірної України на чемпіонат Європи-2023 з велотреку

  • Жінки: Олена Старікова, Алла Білецька, Єлизавета Голод, Анна Колижук, Ксенія Федотова, Олександра Логвінюк;
  • Чоловіки: Максим Васильєв, Роман Гладиш, Микита Яковлев, Валентин Кабашний, Богдан Данильчук, Владислав Денисенко, Данило Кириченко

Лідеркою жіночої збірної стане Олена Старікова. Віцечемпіонка Олімпійських ігор-2020 на попередньому Євро з велотреку завоювала одну з двох медалей України на змаганнях: у гіті Старікова стала другою. Загалом на рахунку спортсменки дев’ять медалей на попередніх чемпіонатах Європи. Її найкращий результат – “золото” Євро-2020 в кейріні.

Найтитулованішим у чоловічій збірній є Роман Гладиш. Загалом чемпіон Європи-2018 у скретчі тричі ставав призером змагань на чемпіонаті Європи з велотреку.

Новачками збірної України на Євро-2023 з велотреку на дорослому рівні стали Данило Кириченко та Валентин Кабашний. Кириченко встановив національний рекорд на юніорському Євро-2022 у гіті, а Кабашний – в індивідуальній гонці переслідування на тому ж юніорському чемпіонаті Європи.

Ще однією дебютанткою на цьому рівні стала Анна Колижук. У 2022 році спортсменка завоювала срібну медаль на юніорському чемпіонаті Європи з велотреку у гонці на вибування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За всю історію участі у чемпіонаті Європи з велотреку українці здобули 27 медалей: чотири золоті, дев’ять срібних і 14 бронзових.

Що відомо

  • Чемпіонат Європи з велотреку 2023 року стане тринадцятим в історії. Перше Євро з велотреку відбулося в 2010 році в Польщі.
  • Медальний залік попереднього чемпіонату Європи, який проходив у Мюнхені, очолила Німеччина. Спортсмени цієї країни завоювали за турнір 13 нагород: вісім золотих, чотири срібних та одну бронзову.
  • Росія та Білорусь цього року не будуть допущені до змагань через повномасштабну війну проти України. У лютому 2023 року Міжнародний союз велосипедистів (UCI) підтримує повернення російських атлетів до світового спорту у статусі нейтральних спортсменів.

“Принцип нейтралітету є першочерговим”. Міжнародний союз велосипедистів підтримав ймовірне повернення атлетів з РФ


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин