Суспільне мовлення

Захворіти можуть 9 з 10 невакцинованих. Що варто знати про кір та як вберегтись, розповіли львівські медики

Через карантин, війну, повномасштабне вторгнення, недостатнє охоплення щепленнями та циклічність кожних чотири-п’ять років, цьогоріч в Україні можливе підвищення захворюваності на кір і навіть спалах небезпечної хвороби, від якого не існує ліків. Що варто знати про кір, чи можна відвернути його спалах та як захистити дитину і себе від кору Суспільне розповіли епідеміологи та медики Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Що таке кір і чому він небезпечний

Кір – дуже заразне та небезпечне захворювання, яке легко поширюється, може спричинити ускладнення, інвалідність або навіть смерть.

Вірус кору передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом. Щоб заразитися, достатньо вдихнути найдрібніші краплі слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого, чи доторкнутися до предмета, забрудненого збудником. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Найвразливішими до кору є діти до року, проте кір загрожує всім невакцинованим людям, дорослим у тому числі. В Україні попередній спалах кору, за даними ЮНІСЕФ, відбувся у 2017-2019 роках. Через те, що підвищення цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються кожні чотири-п’ять років, найближчим часом можливий новий спалах.

Як розповіла генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко, оскільки пройшло достатньо часу і кількість дітей, які не хворіли і не мають щеплення на Львівщині зріс, небезпека підхопити кір є великою.

“Кір є одним із найзаразніших вірусів, що становить загрозу для всього світу. Дев’ять з десяти невакцинованих людей, які контактують із хворим, будуть інфіковані”, – каже Наталія Іванченко.

Як захиститись і вберегтись?

Цього року спалах кору в Україні, а саме на Рівненщині, лабораторно підтвердили кілька місяців тому. Захворіли двоє дітей з однієї родини, одна з яких не була вакцинована, а друга – мала не повний курс щеплення. Оскільки два випадки захворювання були пов’язані між собою – це становить небезпеку та означає, що у кожному регіоні та територіальній громаді є передумови до виникнення спалаху на їхній території.

“Якщо, наприклад, на Львівщину приїде людина, яка хвора на кір, і вона зайде в приміщення, де сидить 100 людей, то 99 людей мають шанс захворіти на кір упродовж трьох тижнів”, – зазначила Наталія Іванченко.

На Львівщині, як зазначила епідеміологиня Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Любомира Бойко, крайній випадок кору зафіксували минулого року, коли захворіла 12-річна дитина, яка була не вакцинована.

“Цього року також була одна підозра на кір, але лабораторні дослідження це не підтвердили, відтак, випадок відхилили”, – зазначила епідеміологиня Любомира Бойко.

З її слів, збільшення захворюваності на кір можливе як серед дітей, так і серед дорослих. Головна причина – недостатнє охоплення щепленнями, яке чи не єдине може захистити від хвороби. Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання.

Вакцинацію від кору, краснухи та паротиту (КПК), відповідно до календаря профілактичних щеплень, мають робити дітям у 12 місяців та ревакцинацію у шість років. Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, їй треба якнайшвидше надолужити пропущені щеплення.

Дорослі, які не мають точних даних щодо щеплення від кору, мають отримати дві дози вакцини з мінімальним інтервалом у 28 днів. Якщо людина контактувала з хворим на кір, їй варто ввести вакцину якомога раніше – не пізніше ніж через 72 години від первинного контакту з хворим. Якщо минуло 72 години, то є рекомендація вводити інший препарат – імуноглобулін, який має убезпечити від хвороби або полегшити її перебіг. В Україні щеплення роблять бельгійською вакциною “Пріорикс”.

Кір не поширюється там, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 98%

Хоч перед пандемією Covid-19 рівень вакцинації в Україні зростав, під час пандемії та війни він знизився.

Так, за словами імунологині Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб Ольги Ошурко, за перший квартал 2023 року, в однорічному віці вакцинацію КПК зробили 4 232 дітей, що становить 24,1%. Є й такі, хто робив це щеплення згодом – у 2 роки і старше. Таких дітей було 988 (8,6%). Щеплення у шестирічному віці цього року зробили 4 331 дитина, що становить 16,9%, тих, хто вакцинувався у 7 років і старше було 1215 (це 48,8%).

Захворіти можуть 9 з 10 невакцинованих. Що варто знати про кір та як вберегтись, розповіли львівські медики. Фото ілюстративне: Freepik

За минулий рік і станом на початок січня цього року вакцину КПК зробили трохи більше 14 тисяч дітей річного віку, що становить 67%, у 2 роки і старше зробили 3 984 щеплень (42,2%). У 6 років щеплення зробили 16 019 дітей (54,9%), а у 7 років і старше – 3 712 дітей (36,7%).

Високий рівень охоплення населення вакцинацією формує так званий колективний імунітет. Кір не поширюється там, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 98%.

Протипокази до щеплення

Щеплення протипоказані, якщо є алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи на якийсь із компонентів. Також не вакцинують від кору тих, хто на момент щеплення хворіє на інфекційне захворювання, є підвищення температури тіла більше, ніж 38,5 градусів чи має суттєві проблеми зі здоров’ям, а також вагітність, оскільки вакцина містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

За словами гендиректорки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, зараз на рівні держави напрацьований план заходів щодо попередження епідускладнень від кору.

Кому кір загрожує найбільше?

Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих людей, особливо для дітей до року. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, молодших року, кір може мати набагато важчий перебіг.

Наражаються на ризик захворіти також невакциновані медичні працівники.

Який перебіг хвороби та заразність?

Інкубаційний період хвороби, за словами Любомири Бойко, становить від 8 до 21 дня, але заразною людина може бути й в останні дні інкубаційного періоду, за три-чотири дні до і перші три-чотири дні після висипання.

“Людина може не знати, що хвора, але вже бути заразною”, – каже співрозмовниця.

Далі починається період захворювання, якому притаманні такі симптоми:

  • висока температура,
  • головний біль,
  • нежить,
  • сухий кашель,
  • збільшення лімфовузлів,
  • запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення, кон’юнктивіт),
  • енцефаліт (запалення головного мозку).

На четвертий-п’ятий дні хвороби з’являється червоний висип – спочатку на шкірі голови й обличчя, а згодом по всьому тілі – тулубі та кінцівках.

Чи можливе ускладнення від кору?

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень кору – запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, діарея, запалення головного мозку (енцефаліт). Саме через ускладнення ця хвороба часто потребує госпіталізації. Від ускладнень кору можна набути інвалідність і навіть померти.

Захворювання на кір під час вагітності також загрожує здоров’ю жінок – від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

У разі виявлення перших симптомів кору, потрібно терміново звернутися за медичною допомогою. Самостійно вести хворого у лікарню не варто, оскільки він є джерелом інфекції. Удома хворий повинен бути ізольований в окремій кімнаті, яка має бути чистою, добре провітрюватися. Хворому варто організувати постільний режим і забезпечити питтям.

Читайте також

Львівська дитяча лікарня отримала медобладнання вартістю 45 млн грн

Львів отримав обладнання для супроводу трансплантації вартістю 98 млн грн

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові презентували мобільну майстерню протезування


Джерело: Суспільне мовлення України