Суспільне мовлення

Завершують реставраційні роботи: у Шевченківському гаю готуються до зими

У львівському Музеї народної архітектури та побуту завершують усі реставраційні роботи, об’єкти музею під відкритим небом готують до зими. Цьогоріч відновили 5 приміщень: хату “Олійню”, стодолу, церкву та господарські приміщення.

Про це Суспільному розповів директор Музею народної архітектури та побуту Михайло Закопець.

У Музеї відновили каркасну конструкцію стодоли. Вона датується кінцем XIX-початком XX століття.

“Тут повністю йшла заміна даху, частково — пари верхніх крокв і бокових старих крокв, а решту все йшло повністю старе дерево”, — каже керівник відділу реставрації музею Василь Марків.

Стодола у Шевченківському гаю. Фото: Суспільне Львів

Цього року також відреставрували дах в олійні. Кілька років тому впали дерева, які зруйнували перекриття. Наразі відновили основу даху та перекрили очеретом.

“На даний момент знайти жито, яке потрібно для покрівлі даху, майже нереально, тому що таких великих сортів жита не сіють, а ті, що сіють, вони нам по довжині не підходять, з нього сніпки ми зробити не можемо і воно не стоїть стільки часу, скільки нам потрібно”, — говорить керівник відділу реставрації музею Василь Марків.

На Закарпатській локації працівники музею повністю відновили комору, її створювали відповідно до креслень автентичного об’єкту, також відновлюють дах господарського приміщення.

Також цього року відновили покрівлю на церкві у лемківському куточку. Загалом у музеї цьогоріч реставрували 5 об’єктів. Михайло Закопець, директор музею, розповів, що частину робіт вдалось зробити за гроші музею, з міського бюджету на ремонт дахів виділили 450 тисяч. Також залучали спонсорів та партнерів.

Завершують реставраційні роботи: у Шевченківському гаю готуються до зими

Шевченківський гай. Фото: Суспільне Львів

“Немає людей. Немає працівників, частина працівників на війні, частина тих, які виробляють гонту в горах, або на війні, або вони не роблять за різних обставин. З матеріалами є труднощі, наприклад, цього року не було посіяно зовсім жита, яким треба реставрувати, покривати наші будинки і це є теж великий виклик, адже ми шукаємо по всій Україні, навіть була пропозиція з Польщі”, — каже директор музею

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наразі у музеї завершують всі роботи до настання холодів, та вже мають плани на наступний рік. Зокрема працівники планують привезти хату з Гуцульщини та облаштувати гуцульську гражду.


Джерело: Суспільне мовлення України