Суспільне мовлення

Зареєстрували 18 випадків сказу від початку року. Яка ситуація на Львівщині

18 випадків захворювання на сказ серед тварин зафіксували у Львівській області з початку цього року, розповіла в ефірі Українського радіо Львів головна спеціалістка відділу організації протиепізоотичної роботи головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Юлія Сторчак.

За її словами, сказ виявили у 9 лисиць, восьми собак та одного кота. Це майже половина від минулорічної статистики – у 2022 році зафіксували 40 випадків загибелі тварин від сказу. Найбільше серед лисиць – 18, 10 собак, 9 котів і троє коней.

Через воєнний стан заборонено розкидати з літаків ліки від сказу, тому єдиним способом побороти хворобу є вакцинація домашніх тварин.

З початку року у районах, де зафіксовані випадки сказу, вакцинували понад 24 тисячі собак, 23 тисячі котів, 59 коней, 224 голови великої рогатої худоби і 70 голів дрібної рогатої худоби.

За словами представниці Держпродспоживлужби, власники домашніх тварин повинні раз на рік вакцинувати їх від сказу. Ветеринари проводять вакцинацію в районах області, подають про це оголошення, однак доволі малий відсоток власників тварин на нього відгукується, каже Юлія Сторчак.

Натомість очільниця громадської організації “Зелена сила” Андріана Байло розповіла, що минулого року Львівщина отримала 469 тисяч доз вакцини від сказу і з відповіді на її запит у Держпроспоживслужби випливає, що дуже багато тварин щеплені по районах області. Однак зоозахисниця сказала, що має сумнів щодо цієї статистики, бо коли вона питала людей з різних населених пунктів області про вакцинацію тварин від сказу, то відповідь була негативною.

“Я питала людей по різних населених пунктах і люди відповідали мені, що вони не бачили ветеринарів і ніхто не проводив вакцинації”, – сказала Байло.

Активістка планує звернутися до Мінагрополітики і профільного комітету ВРУ з пропозицією створити ТСК, щоби перевірити, як вакцини, які закуповують за кошт держави, доходять до кінцевих споживачів.

На її думку, також треба зробити активнішою інформаційну кампанію серед власників домашніх тварин Львівщини щодо необхідності вакцинації. За її словами, досвід сусідньої Польщі доводить, що саме поголовна вакцинація може побороти цю хворобу.

Читайте також

У селі на Львівщині запровадили карантин через сказ у собаки

На Львівщині скажений собака покусав господаря

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У січні 2023 року кількість випадків сказу серед тварин на Львівщині зросла вп’ятеро


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин