Суспільне мовлення

Замість предмета “Захист України” — центри патріотичного виховання: у Львові змінюють концепцію навчання школярів

З вересня львівські старшокласники вивчатимуть предмет “Захист України” у центрах патріотично-національного виховання. Викладатимуть у цих центрах інструктори та вчителі, єдиними обов’язками яких буде виховання молоді. Обиратимуть педагогів з-поміж людей, які мають досвід бойових дій.

Про це Суспільному повідомив начальник міського управління освіти Андрій Закалюк.

Нововведення у львівських школах

За словами Андрія Закалюка, оскільки у кожній окремій школі важко обладнати кабінети для викладання предмета “Захист України”, то такі кабінети, тобто центри національно-патріотичного виховання, створять кущовим методом та прикріплять до них найближчі школи.

“Ми вже ремонтуємо приміщення та купляємо матеріальну базу”, — каже він.

Школярі раз на місяць організовано приходитимуть у ці центри та вісім годин опановуватимуть предмет.

“Вони не будуть відволікатися на інші предмети. Треба розуміти, що предмет “Захист України” не завжди був основним. А тепер з ними працюватимуть професійні військові та психолог на дуже добрій матеріальній базі. Їх будуть навчати користуватися дронами, картами та надавати першу медичну допомогу”, — пояснює Андрій Закалюк.

На сьогодні вже ремонтують приміщення у шести школах.

“Але це – поступовий етап. Не можу сказати, що з 1 вересня всі школи міста перейдуть на цю систему навчання”, — зауважив очільник управління освіти Львівському міської ради.

Суспільне також попросило прокоментувати майбутні зміни солдата 53-го окремого стрілецького батальйону, а в цивільному житті, вчителя предмета “Захист України” та заступника директора класичної гімназії Сергія Хараху.

Проблема перша — вчитель

Військовослужбовець зазначив, що з радянського періоду посади вчителів предмету “Захист Вітчизни” займали колишні міліціонери чи працівники військкоматів. Зараз ці вакансії заповнюють сумісниками — вчителем фізкультури або вчителем історії тощо.

То ж в цій системі проблема – вчитель, каже Сергій Хараху.

“Я зустрічав людей, які кажуть: я буду вчити за своїми конспектами. Я, як автор підручника, питаю: а ти той підручник читав? І люди відводять очі. Ці підручники є у шкільних бібліотеках. Але вони стоять як новесенькі на поличках – їх навіть не відкривали”, — говорить він.

“Не знаємо рівня викладання цього предмета”

Вчитель каже, що ще до 2014 року чув думки про те, що предмет “Захист Вітчизни” у школах зайвий. Противники цього предмету вважали, що допризовною підготовкою юнаків повинного займатися Міністерство оборони

“Коли почалася війна, то підхід до цього не змінився. Коли якийсь предмет у школі вважається важливим, то по ньому проводяться моніторинги: перевіряють якість викладання, чи дотримуються вчителі програми. А з предмета “Захист України” жодних моніторингів не проводили. Ніхто не знає рівень викладання цього предмету у школах. Крім командирів, до яких потрапляють молоді бійці. Там виявляється, що вони абсолютно не підготовлені до служби у війську”, — переконаний Сергій Хараху.

Що варто вміти старшокласникам

На думку Сергія Хараху, дуже важливо учням навчитися основам першої домедичної допомоги та тактичної медицини.

“Це має бути, як отче наш, і я бачив тренування дітей закордоном з цих предметів. Тобто там, якщо немає військової підготовки, то там є основи здоров’я”, — зазначає він.

Натомість з програми вилучили вимогу кидати гранати на оцінку.

“Я у своїй юності колись півдня копав окопи на спеці. Я такого своїм учням не бажаю. Натомість варто вводити уроки, де навчатимуть пілотуванню безпілотним літальним апаратом. Або ж гуртки, де будуть вчитися складати дрони”, — переконаний Сергій Хараху.

Як навчати старшокласників

Вчитель переконаний, що предмет “Захист України” треба забрати зі шкіл.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Я написав підручник, а його не читають. Ми розробили нову програму в Міністерстві освіти та науки, по ній не викладається. Тож єдиний вихід: звільнити всіх старих вчителів, посади скоротити; натомість створити професійні фахові центри, куди діти можуть приходити, наприклад, раз на тиждень і отримувати весь блок знань. Програму змінювати не будемо, але отакі центри мають бути”, — підсумував він.


Джерело: Суспільне мовлення України