Україна і світ

Залишаються 3 тис. людей: яка ситуація у Куп’янську та як відбувається евакуація

Фото: Нацполіція

Російські війська намагаються унеможливити евакуацію з Куп’янської громади та гуманітарну допомогу, завдаючи ударів по переправах з лівого берега річки Оскіл.

Про це заявив начальник Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Беседін в ефірі телемарафону Єдині новини.

Евакуація з Куп’янської громади

– Цей процес постійний. Не припиняється робота над усуванням наслідків, які завдає ворог обстрілами. Авіабомби та ракети він застосовує по цим логістичним шляхам. Вони постійно відновлюються. Є постійні ускладнення, але ми з цим працюємо. Сьогодні тривала евакуація, і була вчора. Фактично кожного дня вивозять людей волонтери, поліція, ДСНС, – зазначив він.

Андрій Беседін пояснив, яким чином налагоджується процес евакуації людей з лівого берега на правий.

– Наші працівники на лівому березі постійно інформують, вмовляють і намагаються донести людям, що фактично це останній шанс виїхати з лівого берега на території громади, де забезпечити критичну та соціальну інфраструктуру на цей час, на жаль, неможливо, – стверджує начальник МВА.

За його словами, з початку жовтня вдалося евакуювати близько 2 тис. людей з території Куп’янської громади.

– З початку місяця – це 2 тис. людей, які були евакуйовані з території Куп’янської громади. Це переважно люди з лівобережжя, де ситуація критична. Евакуація ще триває в сусідній громадах: Курилівській і Кіндрашівській, тому я можу відповідати лише за Купянську, – пояснив Андрій Беседін.

Куп’янська громада на карті. Фото: Deep State

Ситуація на правому березі

У самому місті Куп’янськ ще залишається близько 3 тис. цивільних жителів. За його словами, на правому березі працює критична інфраструктура, є постачання електрики та газу.

– Понад 3 тис. цивільного населення перебуває тут, з яким ми працюємо. Якщо ми кажемо про правий берег, то тут критична інфраструктура працює, є електро- та газопостачання. Сьогодні вночі завдав удар ворогу по водогону. Співробітники намагаються розв’язати це питання, знайти пориви та пустити воду. Але є альтернатива, – сказав він.

Начальник Куп’янської МВА заявив, що на правому березі працює соціальна інфраструктура, лікарні, банкомат, аптека, а також структурні підрозділи.

Фактично тут життя триває, але лінія фронту значно зменшилася. До самого центру Куп‘янська – це 2,5 км, звернув увагу Андрій Беседін.

– На жаль, на лівому березі не працюють ні соціальна інфраструктура, ні лікарні, ні комунальні підприємства, ні Укрпошта, ні аптеки, тому що жодних комунікацій немає. Ні світла, ні води, ні газопостачання. Зараз там максимальна увага приділена евакуації, щоб вмовити людей виїхати звідти, – резюмував начальник Куп’янської МВА.

Ситуація у Харківській області

Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів, що ворог продовжує завдавати ударів.

За його словами, 26 жовтня близько 13:30 армія РФ атакувала село Радькове Старосалтівської громади. Там загинув чоловік та постраждав ще один. Знищено будинок та дві господарчі споруди.

Найскладніша ситуація на Куп’янському напрямку, де штурмові дії російських окупантів тривають цілодобово, наголосив Олег Синєгубов.

За даними Харківської ОВА, щодня від 100 до 200 жителів виїжджають у безпечні місця.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Олег Синєгубов зазначив, що зараз немає можливості відновлювати пошкоджені внаслідок обстрілів мережі, тому посилюється евакуація населення на більш безпечних територій.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-27 00:32:33