Україна і світ

Кислиця про зустріч Гутерреша з Путіним: В ООН мали попередити МКС

Фото: Getty Images

Генеральний секретар ООН не може зустрічатися з особами, на арешт яких Міжнародний кримінальний суд видав ордер або такі зустрічі можуть проводитись у виняткових випадках.

Про такі випадки секретаріат ООН має інформувати МКС.

Про це заявив постпред України в ООН Сергій Кислиця.

Візит Гутерріша на БРІКС до РФ – реакція Кислиці

Близько 20 років тому Генасамблея ООН затвердила документ, який регулює будь-яку потенційну зустріч між представником секретаріату ООН та особою, щодо якої видано ордер на арешт МКС.

— Може статися так, що особи, щодо яких МКС видав ордер на арешт, цілеспрямовано добиватимуться зустрічі з офіційними особами ООН для того, щоб продемонструвати свою зневагу до МКС та спробувати підірвати його авторитет…

Від ООН потрібно утримуватись від будь-яких дій, які можуть перешкоджати діяльності Суду та його різних органів, включаючи прокурора, або підірвати авторитет його рішень, – наголосив Кислиця.

Так, між секретарем ООН та особою, яка переслідується МКС, не повинно проводитися жодних урочистих зустрічей з такими особами, слід уникати звичайних візитів ввічливості до них. Те саме стосується прийомів, фотосесій, участі в урочистостях з нагоди національних свят.

— Водночас генсек та його заступники можуть вступати в прямий контакт з такою особою лише “з метою розв’язування фундаментальних питань”, що впливають на здатність ООН та її різних підрозділів, програм та фондів здійснювати свій мандат у відповідній країні, у тому числі життєво важливим питанням безпеки, – розповідає дипломат.

Однак ні Рада безпеки, ні Генасамблея не давали доручень генсеку ООН взаємодіяти з БРІКС у Казані, а тим більше приймати запрошення від особи, за якою МКС видав ордер на арешт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Ми чекаємо від ООН чіткої інформації про те, які “фундаментальні питання” необхідно було вирішити на саміті БРІКС із диктатором Путіним, – підсумував Кислиця.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-26 21:12:17