Суспільне мовлення

“За гороскопом, в колишньому житті я був чоботарем”. Маріуполець Олександр Кафанов поновив шевську справу у Львові

Олександр Кафанов, коли вивозив родину з Маріуполя наїхав автівкою на міну: так з пробитим колесом їхав аж до Дніпра. З блокадного міста на Донеччині зважилися виїхати 20 березня 2022 року: вже не було що їсти, снаряди окупаційних військ лягали поряд з будинком. Про втечу під кулями, про нічні кошмари переселенців та відновлення шевської справи у Львові маріуполець Олександр Кафанов розповів Суспільному Донбас.

Метр на метр — це робочий куточок майстра з ремонту взуття маріупольця Олександра Кафанова. Його чоловік винаймає в багатоповерхівці по вулиці Полуботка у Львові, куди евакуювався з родиною.

“Ще рік тому мені пощастило винайняти це приміщення. Тут колись так само була майстерня, тому навіть лишився станок. Домовився з конторою, що обслуговую будинок і тепер напрацьовую клієнтів у Львові, хоча це доволі тихий район і жвавого руху тут немає”, — розповідає переселенець.

До маріупольських обсягів роботи ще далеко, визнає чоловік. До окупації рідного міста на Донеччині Олександр Кафанов мав велику майстерню на Лівому березі, розповідає швець. Там він пропрацював тридцять років, мав багато постійних клієнтів, згадує він.

Маріуполець ремонтує взуття у Львові. Фото: Лія Русик

Як маріуполець поновив шевську справу у Львові

Маріупольцям майстер робить до 20% знижку. Фото: Лія Русик

Як маріуполець поновив шевську справу у Львові

Львів. Травень 2023 рік. Фото: Лія Русик

“У мене там було лише шила кілька десятків різновидів. Сучасне обладнання, матеріал. Я як отримав травму на шахті ще в молодості, пішов помічником в майстерню, потім обжився своєю. Постійно її оновлював. Колись мама купила гороскопа, чи що воно там таке було, так вичитала, що я в колишньому житті був чоботарем. Так це чи ні – не знаю, але ця справа мені до душі”, — ділиться майстер.

Як маріуполець поновив шевську справу у Львові

Олександр Кафанов. Львів 2023 рік. Фото: Лія Русик

Забрати звідти бодай щось — можливості не було, оскільки з блокади родина виривалися під обстрілами, згадує маріуполець.

“20 березня я пішов перевірити гараж, бо сусіди казали, що бачили, як обстріляли кооператив. Але на диво, наш — вцілів. Я завів автівку, бак був повний. І попри те, що кружляв ворожий літак-бомбардувальник неподалік, підігнав її до під’їзду. Ми сіли й в чому були поїхали”.

Як маріуполець поновив шевську справу у Львові

Маріуполь. Весна 2022 рік. Пряме влучання в житловий будинок, де мешкала родина Кафанових. Фото: надав Олександр Кафанов

Та подорож їм і досі сниться у жахливих снах, каже чоловік. Попід “Азовсталь”, оминаючи вирви від снарядів, родина виривалася з міста: “Коли вже час пройшов, воно сниться знов і знов та ще більше страху наганяє від того, як тоді було смертельно небезпечно”.

“Коли ми вже збилися в колону, там стояло автівок десь з п’ятдесят, може, більше — почався обстріл. За п’ять машин від нас були влучання. Крики, пораненні діти, вбиті жінки. Ми тікали, бігли рятуватися в покинуті дачні будинки поряд”.

Як маріуполець поновив шевську справу у Львові

Маріуполь. Весна 2022 рік. Будинок, де мешкала родина Кафанових. З цього боку видно їхній під’їзд та балкон на четвертому поверсі. Фото: надав Олександр Кафанов

Чоловік розповідає, коли оминули тридцять блокпостів і заїхали в Токмак — там все було синє-жовте. Люди чинили опір окупантам, зустрічали маріупольців та надавали їм підтримку, згадує Олександр.

“Це було дуже незвично бачити українські прапори в окупації. Там люди нас зустріли й ми вперше за місяць помилися”.

Далі було Дніпро і зрештою — Львів. Тут чоловік став на військовий облік і одразу почав шукати роботу. Тішиться тим, що зміг займатись тим, що добре вміє робити.

“У військкоматі поки відмовили. Я розумію, вже немолодий та ще й інвалідність маю, але хочу бути корисним. Зиску робота поки майже не приносить. Але переселенцям я роблю суттєву знижку — до 20%, можу й більше, якщо у родини дуже скрутне становище”, —розповідає Олександр Кафанов.

Як маріуполець поновив шевську справу у Львові

Львів’янин приніс на ремонт кросівки. Це постійний клієнт Олександра. Чоловік не тільки підтримує маріупольця, а й оцінив якість відремонтованого ним взуття. Фото: Лія Русик

Як маріуполець поновив шевську справу у Львові

Інструменти маріупольський майстер потроху накопичує аби розширити свої шевські послуги. Фото: Лія Русик

Що відомо про ситуацію в Маріуполі

У Маріуполі активізувалася російська авіація — літаки заходять з напрямку Єйська та Приморсько-Ахтарська та літаки летять вздовж берегової лінії в напрямку Бердянська.

Через Маріуполь окупанти менше перевозять техніку та боєкомплекти. Місто укріплюють та очікують контрнаступ українських військових.

Вперше в Маріуполі зафіксували переміщення танків Т-90. Щонайменше три тягачі перевозили танки модифікації Т-90 через центр міста в напрямок Мангуш / Бердянськ.

Окупанти в Маріуполі продовжують будувати ешелонну оборону навколо міста. Використовують деревину для облаштування бліндажів.

В Маріуполі окупанти задіяли порт для накопичення своїх військових та техніки. Його перетворюють у військову базу. А майже всіх місцевих працівників звільнили, на їх місці працюють росіяни.

Окупанти відновлюють морську інфраструктуру маріупольського порту та розчистили акваторію, аби приймати великі судна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram


Джерело: Суспільне мовлення України