Суспільне мовлення

З маленької ґульки — 7-сантиметрова пухлина: у Львові прооперували 37-річну жінку

Нейрохірурги лікарні святого Пантелеймона прооперували жінку, у якої виникла пухлина на лобовій кістці. Медики видалили утворення та закрили дефект пластиною, яку виготовили за допомогою 3D-моделювання. Про це повідомили у Першому ТМО Львова.

37-річна Олена — кондитерка та волонтерка із села на Львівщині. Окрім основної роботи жінка готує солодощі для захисників. Два роки тому вона помітила на чолі невелику ґульку, яка була схожа на підшкірний прищ. Тоді подумала, що то він косинки, яку носить на роботі. Втім, до лікаря звернулася. Медики направили жінку на КТ, але дослідження нічого не показало. Нещодавно ґулька почала швидко рости і деформувати чоло Олени. Через це жінка приховувала утворення головними уборами. Також з’явилася втома і виснаження. Тоді волонтерка повторно пішла у лікарню.

Медики лікарні святого Пантелеймона діагностували у жінки остеотому. Це доброякісна пухлина, яка виникає в структурах кісткової тканини. У випадку Олени — на лобовій кістці. Жінку вирішили прооперувати, адже пухлина могла прорости у черепну коробку та пошкодити мозок. Операцію вирішили виконати за новою методикою. До втручання за допомогою 3D-моделювання виготовили титанову пластину, якою мали закрити дефект.

“У ході втручання нейрохірурги спершу видалили пухлину з ураженою нею частиною лобової кістки. А потому закрили прогалину титановою пластиною. Перевага такого методу у тому, що людині не доводиться проходити через дві операції, а в проміжку між втручаннями ходити з дефектом. Натомість, значно скорочується час перебування пацієнта в стаціонарі, а позитивний результат видно одразу після втручання”, — йдеться у повідомленні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На 7 день після операції Олену виписали з лікарні. За два місяці жінка має пройти контрольне КТ. Кондитерка вже повернулась до роботи та волонтерської діяльності.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин